Aspidistra vyššia: Kvet, ktorý sa hodí do tmavších miestností

Aspidistra Zdroj foto: Pixabay.com

Táto izbová rastlina patrí medzi obľúbené kvety pestované v domácnostiach. Ak sa chceme tešiť z jej krásy čo najviac, mali by sme poznať niekoľko zásad.

Aspidistra vyššia sa radí k pomerne odolným rastlinám. Je obľúbená najmä preto, že ju možno s úspechom pestovať aj na tmavších miestach s nedostatok svetla, kde sa iným rastlinám nedarí. Umožňuje jej to vysoký obsah chlorofylu ukrytý  vo veľkých tmavozelených listoch na dlhých stonkách, ktoré sa podobajú listom konvalinky. Kvet tejto rastliny je nevýrazný, hviezdicového tvaru, hnedastý a vyrastá tesne nad zemou. Plodom je bobuľa. Ľudovo sa nazýva „domáce šťastie“.

Aspidistra dokonca prežije i za najťažších podmienok – v suchom i vlhkom, zadymenom aj zaprášenom ovzduší. Je pomerne odolná aj voči chorobám a škodcom. V lete ju môžeme pestovať  aj vonku, ale na tienistom mieste.

Niektoré aspidistry majú biele pásy na listoch. Tento druh vyžaduje viac svetla.

9 druhov zemín, ktoré môžete potrebovať pri pestovaní izbových rastlín

Ako pestovať aspidistru

Zálievka

Túto izbovú rastlinu polievame výdatne a pravidelne. Prezimuje v miestnosti s teplotou 4 – 8 °C, teda izby, kde je ústredné kúrenie, sú pre ňu nevhodné. V zime ju polievame málo, podľa teploty miestnosti. Rastline prospeje občasné umytie listov vodou. V lete ju polievame každý týždeň slabším roztokom minerálneho hnojiva.

Rozmnožovanie

Aspidistra sa rozmnožuje ľahko, a to delením trsov starších, rozrastených rastlín pri presádzaní. Namnožené rastliny nasadíme do menších črepníkov so zmesou kompostu, rašeliny a piesku. Až do zakorenenia ich necháme na teplejšom, tienistom a sparnom mieste.

Presádzanie

Robíme na jar každý 2. – 3. rok. Časté presádzanie jej neprospieva.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close