Chyby, ktoré robíme pri výrobe ovocných vín

Chyby, ktoré robíme pri výrobe vín Zdroj foto: Pixabay.com

Kvalita vína, ktoré si pripravíte, záleží na mnohých skutočnostiach. Pozor na tieto chyby pri výrobe alebo počas jeho skladovania.

Pri príprave ovocných a hroznových vín alebo počas ich skladovania vznikajú rozličné chyby a choroby, ktoré zhoršujú akosť vína. Uvedieme z nich najčastejšie a vymenujeme príčiny ich vzniku. Chyby môže spôsobiť jedna alebo niekoľko príčin súčasne.

Pomalé kvasenie alebo predčasné zastavenie kvasenia:

Príčinou je nízka teplota, nedostatok kvasiniek alebo živín, zoctovatená šťava alebo zákvas, spracovanie nezdravého ovocia, prípadne vysoký obsah cukru.

Birzovatenie vína:

Dôvodom je prístup vzduchu, nízky obsah alkoholu, nedostatočné sírenie a infekcia birzotvornými kvasinkami.

Slovenské víno a jeho výnimočnosť. Aké skrýva tajomstvo?

Naoctovatenie zákvasu alebo vína:

Spôsobuje pomalé kvasenie, prístup vzduchu, infekcia baktériami octového kvasenia, nedostatočné sírenie, nízky obsah alkoholu vo víne a uskladňovanie vína v teple.

Mliečne kvasenie:

Príčinami sú nízky obsah kyselín, pozvoľné kvasenie, nedostatočné sírenie a nedostatok ušľachtilých kvasiniek.

Chyby pri výrobe vín.
Zdroj foto: Naša záhradka.sk

Zápach po myšiach (myšina):

Za to môže pozvoľné kvasenie alebo naopak rýchle kvasenie pri vysokej teplote, rozklad kvasníc v dôsledku oneskoreného stáčania a infekcie.

Vláčkovatenie vína:

Je spôsobené predčasným kvasením, nízkym obsahom kyselín, vysokou infekciou slizovitými baktériami. Slizovité víno sa musí prevzdušniť prelievaním cez ružicu alebo vyšľahať metličkou, aby sa rozbili slizovité zhluky a víno sa zasíri.

Ako si pripraviť ríbezľové víno

Hnednutie vína:

Prístup vzduchu, nedostatočné sírenie, nízky obsah kyselín, spracovanie nahnitého ovocia alebo hrozna a neodkalenie muštu.

Príchuť po skazených vajciach:

Príčiny nie sú úplne jasné, chybné víno sa dá napraviť niekoľkonásobným prevzdušnením a zasírením.

Zákaly vína:

Spôsobuje vysoký obsah železa a iných kovov, ktoré prešli do vína zo strojov a zariadení, nízky obsah kyselín a prezreté ovocie.

Príchuť po sudovine:

Príčinou je nový nedostatočne navínený sud, nahnitá voda v neodkvapkanom sude, nedokonalé ošetrovanie prázdnych sudov.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close