Zdroj foto: Depositphotos
Cibuľa a cesnak sú obľúbené plodiny v mnohých záhradách. Tieto dôležité zeleniny nielenže obohacujú naše jedlá svojou výraznou chuťou, ale tiež prinášajú množstvo zdravotných výhod. Tu je niekoľko dobrých tipov, ako ich správne skladovať.
Cibuľa
Správny čas na zber cibule závisí od rôznych faktorov, vrátane odrody a klimatických podmienok. Vo všeobecnosti platí, že cibuľa je pripravená na zber, keď začne žltnúť a vädnúť vňať. Toto je signál, že rastlina ukončila svoj rast a začína prirodzene dozrievať. Vňaťový krček by mal byť mäkký a suchý.
Cesnak
Cesnak je pripravený na zber, keď začne žltnúť vňať a krček vňate mäkne. Tieto informácie vykazujú, že cibule dosiahli svoju maximálnu veľkosť a sú pripravené na to, aby sme ich pozbierali.
Po zbere je veľmi dôležité nechať túto zeleninu dosušiť. Ideálne je to v suchom a teplom počasí, priamo na záhone. Ak je však daždivo, nájdeme chránené miesto s dobrým vetraním. Najlepšie je použiť vzdušný prístrešok, ktorý zabezpečí dostatočnú cirkuláciu vzduchu a ochranu pred zrážkami.
Na tieto druhy ovocia by ste nemali zabúdaťProces sušenia
Po zbere: Cibuľu a cesnak jemne vykopeme a očistíme od zeme. Neumývame ich vodou, pretože to môže spôsobiť ich hnitie.
Sušenie na záhone: Ak je počasie suché, môžeme zeleninu sušiť na záhone. Dôležité je, aby boli rozložené rovnomerne a neprekrývali sa.
Sušenie pod prístreškom: Ak je daždivo, presunieme úrodu pod vzdušný prístrešok. Môžeme ich zavesiť na šnúry alebo rozložiť na pletivo či drevené rošty.
Trvanie sušenia: Proces sušenia trvá približne dva až tri týždne. Počas tejto doby cibuľa a cesnak stratia prebytočnú vodu a sú tak odolnejšie voči plesniam a hnilobe.
Po dôkladnom usušení je potrebné oddeliť hlávky cesnaku a cibule od vňate a skrátiť korene. Cibuľu a cesnak potom uložíme na suché a chladné miesto. Ideálne podmienky na uskladnenie je suché, tmavé a chladné prostredie. Takto uskladnená cibuľa a cesnak vydržia čerstvé niekoľko mesiacov.
Striedanie plodín: Pre dosiahnutie najlepších výsledkov je dobré striedať miesta, kde pestujeme najmä cesnak, aby sa predišlo vyčerpaniu pôdy a nahromadeniu škodcov.
Pravidelná starostlivosť: Zabezpečíme pravidelné zalievanie a odstraňovanie buriny, aby rastliny mohli dobre rásť a produkovať kvalitnú cibuľu.
Hnojenie: Použijeme organické hnojivá, ktoré podporujú rast a zvyšujú odolnosť rastlín voči chorobám.
Dodržiavanie týchto postupov zabezpečuje, že naša úroda cibule a cesnaku bude bohatá a kvalitná. Správne načasovanie zberu a starostlivé uskladnenie bude slúžiť ako vlastnoručne spracovaná zelenina počas celej zimy.
Objavte 20 kreatívnych nápadov, ako skladať látkové obrúsky a dodajte svojmu prestieraniu štýl. Inšpirujte sa…
Objavte originálne nápady na maľovanie vajíčok a veľkonočné dekorácie, ktoré rozžiaria váš domov. Inšpirujte sa…
Veľká noc je pre kresťanov najväčším sviatkom. Ako sa slávi vo svete a u nás?…
Octomilka japonská je invázny škodca, ktorý sa čoraz častejšie objavuje aj v slovenských záhradách. Najčastejšie…
Spoznajte 10 rýchlo rastúcich semien kvetov, ktoré už o pár týždňov dokážu vyklíčiť a potešiť…
Hľadáte inšpirácie, ako strihať živý plot? Tak potom ste na správnom mieste. Tu je niekoľko…