Cirok a jeho benefity pre naše zdravie

Cirok a jeho prospech pre naše zdravie. Zdroj foto: Pixabay.com

Táto obilnina z Afriky sa dá využiť nielen ako krmivo, ale môže byť výborným riešením aj pre celiatikov.

Cirok – táto teplomilná africká obilnina je pre mnohých z nás ešte stále neznámou. A pritom je pre naše zdravie prospešná. Obsahuje veľa bielkovín, fosforu, draslíka, železa a horčíka. Dokonca viac ako nájdete v ryži alebo kukurici. Okrem toho v sebe skrýva vitamíny skupiny B.

Cirok alebo ciroková múka sa považuje za  cenný zdroj vlákniny a často je využívaná v prípade bezlepkovej diéty ako náhrada klasickej múky. Ak chcete schudnúť, práve jedlá z tejto obilniny vám v tom môžu pomôcť. Cirok totiž podporuje metabolizmus a trávenie. Postará sa tiež o pevné kosti, nechty, vlasy a odolnejší imunitný systém. Je tiež účinnou prevenciou proti rakovine.

3 tipy, ako používať zdravé sladidlo zo stévie

Aké jedlá sa z neho pripravujú?

Cirok sa môže  konzumovať vo forme múky, otrúb alebo vločiek. Najčastejším cirokovým jedlom je kaša. Z múky sa dajú pripravovať koláče, cestoviny, pečivo. Využíva sa podobne ako pšeno či pohánka.

Dá sa pestovať u nás?

Cirok je jednoklíčnolistová rastlina, ktorá dorastie až do výšky troch metrov. Keďže jej domovom sú africké savany a stepi, bude sa jej páčiť najmä v teplejších oblastiach na Slovensku. Cirok nie je náročný na kvalitu pôdy. Vyhovuje mu piesočnatá, ale aj ťažšia zemina. Nebude sa mu však dariť v trvalo zamokrených pôdach  a na tienistom mieste záhrady.

Osivo klíči pri teplote 10 až 13 °C, preto ho treba sadiť začiatkom mája.

Cirok býva odolný voči suchu, takže zalievať ho treba najmä v období kvitnutia a tvorby zŕn.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close