Zdravá výživa

Cirok a jeho benefity pre naše zdravie

Táto obilnina z Afriky sa dá využiť nielen ako krmivo, ale môže byť výborným riešením aj pre celiatikov. Prinaášame vám zopaár rád ako využiť cirok a jeho benefity pre naše zdravie.

Cirok – táto teplomilná africká obilnina je pre mnohých z nás ešte stále neznámou. A pritom je pre naše zdravie prospešná. Obsahuje veľa bielkovín, fosforu, draslíka, železa a horčíka. Dokonca viac ako nájdete v ryži alebo kukurici. Okrem toho v sebe skrýva vitamíny skupiny B.

Cirok alebo ciroková múka sa považuje za  cenný zdroj vlákniny a často je využívaná v prípade bezlepkovej diéty ako náhrada klasickej múky. Ak chcete schudnúť, práve jedlá z tejto obilniny vám v tom môžu pomôcť. Cirok totiž podporuje metabolizmus a trávenie. Postará sa tiež o pevné kosti, nechty, vlasy a odolnejší imunitný systém. Je tiež účinnou prevenciou proti rakovine.

Aké jedlá sa z neho pripravujú?

Môže  konzumovať vo forme múky, otrúb alebo vločiek. Najčastejším cirokovým jedlom je kaša. Z múky sa dajú pripravovať koláče, cestoviny, pečivo. Využíva sa podobne ako pšeno či pohánka.

Dá sa pestovať u nás?

Cirok je jednoklíčnolistová rastlina, ktorá dorastie až do výšky troch metrov. Keďže jej domovom sú africké savany a stepi, bude sa jej páčiť najmä v teplejších oblastiach na Slovensku. Cirok nie je náročný na kvalitu pôdy. Vyhovuje mu piesočnatá, ale aj ťažšia zemina. Nebude sa mu však dariť v trvalo zamokrených pôdach  a na tienistom mieste záhrady.

Osivo klíči pri teplote 10 až 13 °C, preto ho treba sadiť začiatkom mája.

Cirok býva odolný voči suchu, takže zalievať ho treba najmä v období kvitnutia a tvorby zŕn.

Nely 3010

Recent Posts

Rez malín: Kedy a ako ich správne ostrihať, aby úroda stála za to?

Každý skúsený pestovateľ vie, že rez malín nemôže zanedbať. Ak áno, pripravuje sa tak totiž…

26 minút ago

Aké hnojivá vybrať na jar pre hustý trávnik bez machu a bohatú úrodu zeleniny?

Chcete mať krásny zelený trávnik či bohatú úrodu? Poradíme vám, aké hnojivá vybrať na jar,…

1 deň ago

Kam patrí kečup? Chladnička vs. špajza a skryté riziká kupovaného produktu

Položili ste si niekedy otázku "Kam patrí kečup?" Môžete ho skladovať v špajzách alebo ho…

2 dni ago

Konštrukcie pre maliny: Ako im vytvoriť dokonalú oporu pre bohatú úrodu?

Pestujete maliny? Potom by ste nemali podceniť konštrukcie pre maliny, ktoré sú dôležité pre ich…

3 dni ago

Výsev do voľnej pôdy: Kedy a ako začať?

Prvé slnečné lúče a vôňa prebúdzajúcej sa zeme lákajú záhradkárov von. Jar je tu a…

4 dni ago

Príprava skleníka a fóliovníka: Kľúč k bohatej úrode

Aká je vaša príprava skleníka a fóliovníka? Nezabúdate na obnovu pôdy či jej závlahu? V…

5 dní ago