Zdroj foto: Depositphotos
Chcete mať dobré trávenie a zbaviť sa žalúdočných problémov? Siahnite po týchto rastlinách z vašej záhrady.
Bežne ich pestujeme pre iné dôvody, alebo sú vytrvalou burinou. Reč je o niektorých rastlinách z našej záhrady, ktoré podporujú dobré trávenie. Sú to napríklad tieto bylinky.
Táto voňavá a svieža bylinka sa hodí do letných limonád a v malom množstve aj do šalátov. Jej mentolová chuť a vôňa podporujú trávenie a uvoľňovanie žlče. Účinkuje tiež proti nechutenstvu. Mäta môže byť v malých záhradkách nebezpečná, pretože sa rýchlo rozrastá prostredníctvom podzemkov. Riešením je vysadiť ju do väčšieho hlineného črepníka a ten zakopať do pôdy do bylinkového záhona, pričom necháme trčať cca 2 – 3 cm okrajov črepu.
Budeme naň potrebovať plnú hrsť mätových listov, pol litra 40 percentnej bielej pálenky, 250 g cukru a 750 ml vody. Sušenú mätu zalejeme pálenkou a necháme 10 dní macerovať na tmavom mieste. Po uplynutí uvedenej doby tekutinu precedíme a listy vyžmýkame. Potom zvaríme cukor s vodou na sirup. Necháme vychladnúť a zmiešame s pálenkou. Likér dáme do tmavej fľaše a skladujeme na chladnom mieste.
Bylinkové kúry z rastlín zo záhrady ako podporná liečbaPúpava je asi najznámejšia burina našich záhrad. Šíri sa ľahko prostredníctvom semien a vďaka pevnému dlhému koreňu ťažko ničí. Púpava má horkú chuť, preto je ideálnou bylinkou pri podpore trávenia. Okrem toho čistí krv, pomáha pri reume a chorobách pečene či žlčníka. Mladé listy, ktoré vyrastú skoro na jar, sa dajú použiť na prípravu šalátov, z kvetov sa môže vyrábať zas púpavový med.
Budeme na ňu potrebovať 3 alebo 4 púpavové korene. Najskôr ich dobre umyjeme a pokrájame na stredne veľké kúsky. Prelejeme pol litrom 40 % bieleho alkoholu a postavíme na tri týždne na slnečné miesto. Po uplynutí doby tekutinu precedíme a uzavrieme do fľašky. Tinktúra sa užíva po ťažkých jedlách ( jeden malý štamprlík).
Určite niektorí z nás počuli o účinkoch sliviek pri zápche. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Zo sliviek sa dajú pripravovať múčniky, džemy, lekváre, kompóty či sirupy.
Ak nás trápi zápcha, môžeme si pripraviť nasledujúci recept. Sedem sušených sliviek namočíme večer do vody a ráno aj s vodou skonzumujeme. Opakujeme niekoľko dní po sebe.
Očarujúci Ficus Ginseng – Ideálny bonsai pre začiatočníkov. Ak neveríte, presvedčte sa na vlastnej koži.…
Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…
V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…
Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…
Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…
Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…