Kakaovník – jedlo bohov, ktoré predlžuje život

Ako vzniká čokoláda Zdroj foto: Pixabay.com

Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez čokolády – najobľúbenejšej pochúťky z kakaa. Jeho účinky poznali už starí Mayovia.  

Theobroma, tento latinský názov, ktorý v preklade znamená jedlo bohov, určil kakaovníku švédsky lekár a prírodovedec Carl von Linné. Zrejme už vtedy šípil, aký liečivý potenciál v sebe kakaové bôby ukrývajú. A podľa archeologických nálezov to vedeli aj starí Mayovia. Prvá kakaovníková plantáž bola objavená na polostrove Yucatán civilizáciou Mayov. V tradícii pokračovali Aztékovia, podľa ktorých  im kakaovník daroval boh Quetzalcoatl predtým, ako bol vyhnaný z raja. Z božských plodov ľudia získavali silu a energiu. Kakao na európsky kontinent priniesli Španieli, kde si najmä smotánka obľúbila nápoj zvaný „chocolate“.

kakaovník
Zdroj foto: Pixabay.com

Ako vzniká čokoláda

Dnes sa kakaovníky pestujú prevažne na plantážach v západnej Afrike. Potrebujú pre svoj rast stabilné teplé a vlhké prostredie. Kakaovníkom vyhovuje im 27-stupňová teplota a zrážky okolo 1500 – 2500 mm ročne. Zrelé plody sa zbierajú zo stromov starých minimálne päť rokov. Najviac úrodné sú však dvanásť a viacročné stromy.

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť prvá

Po obratí sa zrná najskôr fermentujú, potom triedia a pražia, respektíve sušia pri teplote 130 °C. Upražené bôby sa v špeciálnych mlynoch drvia na kakaovú hmotu. Ide v podstate o východiskovú surovinu určenú na výrobu viacerých produktov – od kakaového prášku, masla, cez čokoládovú polevu, až po čokoládu.

Liečivý potenciál v kakaových bôboch

Vďaka mnohým výskumom vedci objavili v kakaových bôboch množstvo cenných látok. Ide najmä o kakaové maslo ( 50 % ), hodnotné bielkoviny (18 %), škrob (8 %), teobromín  a kofeín. V kakaovej sušine sa tiež nachádzajú flavonoidy a antioxidanty, ktoré zlepšujú kvalitu buniek krvných ciev a zmierňujú riziká spôsobené vysokým cholesterolom. Kakao je bohaté aj na zložku epikatechín, ktorá zložením môže konkurovať penicilínu. Epikatechín stimuluje krvný obeh a takisto imunitu nášho organizmu.

10 receptov zo škorice a medu, ktoré pomáhajú vášmu zdraviu a kráse

Kakao nám môže dokonca predĺžiť život. Aspoň tak tvrdí výskum holandských vedcov, ktorí na vzorke 500 mužov  vo veku 65 a viac, zistili zaujímavé skutočnosti. Tí, ktorí po dobu pätnástich rokov pili kakaový nápoj pravidelne, mali až o päťdesiat percent nižšie riziko infarktu, srdcovocievnych ochorení , či rakoviny. Vedci dospeli k záverom, že existuje súvis medzi nižšou predčasnou úmrtnosťou a konzumáciou kakaa. Kakao okrem vyššie spomínaných účinkov povzbudzuje tvorbu imunoglobulínu A v slinách. Táto látka tiež podporuje náš imunitný systém.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close