Categories: Zdravá výživa

Kakaovník – jedlo bohov, ktoré predlžuje život

Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez čokolády – najobľúbenejšej pochúťky z kakaa. Jeho účinky poznali už starí Mayovia. Kakaovník je zaujímavou rastlinou. 

Kakaovník, po latinsky Theobroma, tento názov, ktorý v preklade znamená jedlo bohov, určil tejto rastline švédsky lekár a prírodovedec Carl von Linné. Zrejme už vtedy šípil, aký liečivý potenciál v sebe kakaové bôby ukrývajú. A podľa archeologických nálezov to vedeli aj starí Mayovia. Prvá kakaovníková plantáž bola objavená na polostrove Yucatán civilizáciou Mayov. V tradícii pokračovali Aztékovia, podľa ktorých  im kakaovník daroval boh Quetzalcoatl predtým, ako bol vyhnaný z raja. Z božských plodov ľudia získavali silu a energiu. Kakao na európsky kontinent priniesli Španieli, kde si najmä smotánka obľúbila nápoj zvaný „chocolate“.

Zdroj foto: Pixabay.com

Ako vzniká čokoláda

Dnes sa kakaovníky pestujú prevažne na plantážach v západnej Afrike. Potrebujú pre svoj rast stabilné teplé a vlhké prostredie. Kakaovníkom vyhovuje im 27-stupňová teplota a zrážky okolo 1500 – 2500 mm ročne. Zrelé plody sa zbierajú zo stromov starých minimálne päť rokov. Najviac úrodné sú však dvanásť a viacročné stromy.

40 rastlín, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť 1

Po obratí sa zrná najskôr fermentujú, potom triedia a pražia, respektíve sušia pri teplote 130 °C. Upražené bôby sa v špeciálnych mlynoch drvia na kakaovú hmotu. Ide v podstate o východiskovú surovinu určenú na výrobu viacerých produktov – od kakaového prášku, masla, cez čokoládovú polevu, až po čokoládu.

Liečivý potenciál v kakaových bôboch

Vďaka mnohým výskumom vedci objavili v kakaových bôboch množstvo cenných látok. Ide najmä o kakaové maslo ( 50 % ), hodnotné bielkoviny (18 %), škrob (8 %), teobromín  a kofeín. V kakaovej sušine sa tiež nachádzajú flavonoidy a antioxidanty, ktoré zlepšujú kvalitu buniek krvných ciev a zmierňujú riziká spôsobené vysokým cholesterolom. Kakao je bohaté aj na zložku epikatechín, ktorá zložením môže konkurovať penicilínu. Epikatechín stimuluje krvný obeh a takisto imunitu nášho organizmu.

10 receptov zo škorice a medu: Pomôžu zdraviu aj kráse

Kakao nám môže dokonca predĺžiť život. Aspoň tak tvrdí výskum holandských vedcov, ktorí na vzorke 500 mužov  vo veku 65 a viac, zistili zaujímavé skutočnosti. Tí, ktorí po dobu pätnástich rokov pili kakaový nápoj pravidelne, mali až o päťdesiat percent nižšie riziko infarktu, srdcovocievnych ochorení , či rakoviny. Vedci dospeli k záverom, že existuje súvis medzi nižšou predčasnou úmrtnosťou a konzumáciou kakaa. Kakao okrem vyššie spomínaných účinkov povzbudzuje tvorbu imunoglobulínu A v slinách. Táto látka tiež podporuje náš imunitný systém.

Nely 3010

Recent Posts

Týchto 6 rastlín vám ničí záhradu: Priťahujú škodcov ako magnet, hovoria odborníci

Vedeli ste, že existuje 6 rastlín, ktoré pôsobia priam ako magnet pre škodcov? O ktoré…

3 hodiny ago

Ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá vám zmení deň. Stačí začať správne!

Hľadáte tipy, ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá bude lákať pohľady a tiež poteší i váš zrak? Tu…

1 deň ago

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

2 dni ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

3 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

4 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

5 dní ago