Zdravá výživa

Kakaovník – jedlo bohov, ktoré predlžuje život

Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez čokolády – najobľúbenejšej pochúťky z kakaa. Jeho účinky poznali už starí Mayovia. Kakaovník je zaujímavou rastlinou. 

Kakaovník, po latinsky Theobroma, tento názov, ktorý v preklade znamená jedlo bohov, určil tejto rastline švédsky lekár a prírodovedec Carl von Linné. Zrejme už vtedy šípil, aký liečivý potenciál v sebe kakaové bôby ukrývajú. A podľa archeologických nálezov to vedeli aj starí Mayovia. Prvá kakaovníková plantáž bola objavená na polostrove Yucatán civilizáciou Mayov. V tradícii pokračovali Aztékovia, podľa ktorých  im kakaovník daroval boh Quetzalcoatl predtým, ako bol vyhnaný z raja. Z božských plodov ľudia získavali silu a energiu. Kakao na európsky kontinent priniesli Španieli, kde si najmä smotánka obľúbila nápoj zvaný „chocolate“.

Zdroj foto: Pixabay.com

Ako vzniká čokoláda

Dnes sa kakaovníky pestujú prevažne na plantážach v západnej Afrike. Potrebujú pre svoj rast stabilné teplé a vlhké prostredie. Kakaovníkom vyhovuje im 27-stupňová teplota a zrážky okolo 1500 – 2500 mm ročne. Zrelé plody sa zbierajú zo stromov starých minimálne päť rokov. Najviac úrodné sú však dvanásť a viacročné stromy.

40 rastlín, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť 1

Po obratí sa zrná najskôr fermentujú, potom triedia a pražia, respektíve sušia pri teplote 130 °C. Upražené bôby sa v špeciálnych mlynoch drvia na kakaovú hmotu. Ide v podstate o východiskovú surovinu určenú na výrobu viacerých produktov – od kakaového prášku, masla, cez čokoládovú polevu, až po čokoládu.

Liečivý potenciál v kakaových bôboch

Vďaka mnohým výskumom vedci objavili v kakaových bôboch množstvo cenných látok. Ide najmä o kakaové maslo ( 50 % ), hodnotné bielkoviny (18 %), škrob (8 %), teobromín  a kofeín. V kakaovej sušine sa tiež nachádzajú flavonoidy a antioxidanty, ktoré zlepšujú kvalitu buniek krvných ciev a zmierňujú riziká spôsobené vysokým cholesterolom. Kakao je bohaté aj na zložku epikatechín, ktorá zložením môže konkurovať penicilínu. Epikatechín stimuluje krvný obeh a takisto imunitu nášho organizmu.

10 receptov zo škorice a medu: Pomôžu zdraviu aj kráse

Kakao nám môže dokonca predĺžiť život. Aspoň tak tvrdí výskum holandských vedcov, ktorí na vzorke 500 mužov  vo veku 65 a viac, zistili zaujímavé skutočnosti. Tí, ktorí po dobu pätnástich rokov pili kakaový nápoj pravidelne, mali až o päťdesiat percent nižšie riziko infarktu, srdcovocievnych ochorení , či rakoviny. Vedci dospeli k záverom, že existuje súvis medzi nižšou predčasnou úmrtnosťou a konzumáciou kakaa. Kakao okrem vyššie spomínaných účinkov povzbudzuje tvorbu imunoglobulínu A v slinách. Táto látka tiež podporuje náš imunitný systém.

Nely 3010

Recent Posts

Hračky pre mačky: Vyrobte ich sami a potešte svojho maznáčika!

Máme pre vás tipy, ako si vyrobiť hračky pre mačky, ktoré budú milovať. Nechajte sa…

18 hodín ago

Fakty o hadoch, ktoré ste možno nevedeli

Fakty o hadoch sú fascinujúce. Tieto tvory sú často obklopené mýtmi, strachom či nepochopením. Čo…

2 dni ago

Pestovanie klinčeka: Tieto kvety nesmú v záhrade chýbať!

Klinček záhradný patrí medzi kvety, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojou eleganciou a pestrosťou. Pestovanie…

3 dni ago

Prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú dôležité odpovede

Máte doma zajaca či morča? Viete prečo strihať hlodavcom pazúre? Tu sú odpovede na dôležité…

4 dni ago

Kvalitné hrozno: Ako ho dopestovať? Začať treba už teraz

Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…

5 dní ago

4 základné podmienky, aby sa úroda vydarila

Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…

6 dní ago