Opadané listy zo stromov a pozbieraná posledná úroda z našich záhonov, nám dáva znamenie, že nastal čas rýľovania. Táto činnosť je jedným z kľúčových krokov, ktorý nám umožňuje pripraviť sa na ďalšiu sezónu. Prečo je rýľovanie také dôležité? Ako to urobiť správne a kedy presne nastáva čas rýľovania? Poďme si to vysvetliť, krok za krokom.
Rýľovanie nie je len fyzická práca. Je to spôsob, akým dokážeme zlepšiť kvalitu pôdy, aby nám poskytla všetko, čo od nej očakávame. Pri tejto činnosti sa deje niekoľko dôležitých vecí:
Najlepším časom na rýľovanie je jeseň, keď listy opadnú a úroda je pozberaná. Prečo práve teraz?
Každý, kto sa niekedy chytil rýľa, vie, že rýľovanie je poriadna drina. Aby sme si ju uľahčili a zároveň ju vykonali správne, držíme sa týchto zásad:
Príprava pôdy: Pred rýľovaním rozhoďme rovnomerne po povrchu pôdy maštaľný hnoj, kompost alebo hnojivá bohaté na draslík a fosfor. Tieto živiny sa pri rýľovaní zapracujú hlboko do pôdy, kde ich korene rastlín využijú.
Obracajme pôdu do správnej hĺbky: Ideálna hĺbka rýľovania je 20 až 25 centimetrov. Tak zabezpečíme, že pôda bude dostatočne prevzdušnená a pripravená na príjem živín.
Odkrajujeme čo najtenšie kusy zeme: Menšie kusy pôdy sa obracajú ľahšie a výsledok bude kvalitnejší. Navyše takto skôr odhalíme aj väčší kameň, korene burín či iných škodcov, ktoré treba hneď odstrániť.
Opatrnosť v blízkosti rastlín: Okolo stromov, kríkov a viniča rýľujme veľmi opatrne, aby sme nepoškodili ich koreňovú sústavu.
Nie vždy nám počasie hrá do karát. Ak je pôda tvrdá a suchá, môžeme si pomôcť jednoduchým trikom – niekoľko dní pred rýľovaním pôdu dobre polejme. Voda zmäkčí vrchnú vrstvu a rýľovanie bude oveľa jednoduchšie.
Ešte predtým, ako začneme rýľovať, treba urobiť niekoľko vecí, a to:
Zber zeleniny: Ak sme si na jeseň nechali na záhone hlúbovú alebo koreňovú zeleninu, je najvyšší čas ju pozberať. Pri zbere dávajme pozor, aby sme zeleninu nepoškodili – pri skladovaní by sa totiž mohla rýchlo pokaziť.
Zapracovanie zeleného hnojiva: Ak sme na záhone pestovali rastliny určené na zelené hnojenie, ako je napríklad ďatelina, facélia či horčica, teraz nastal správny čas ich zapracovať do pôdy. Tieto porasty zlepšujú kvalitu zeme a obohatia ju o živiny.
Keď dokončíme rýľovanie, pôdu nechajme v hrubej brázde. Prečo?
Lepší príjem vody: Pôda v hrubých hrudách lepšie absorbuje zimnú vlahu.
Mrazy: Zimné mrazy prirodzene rozdrvia veľké hrudy na menšie, čo nám na jar ušetrí prácu.
Na začiatku sezóny potom stačí pôdu pohrabať a pripraviť na osadenie. Na väčších plochách môžeme použiť aj smyk, brány, kultivátor alebo valce, podľa stavu pôdy.
Rýľovanie môže byť náročné, no výsledky stoja za to. Každý kúsok pôdy, ktorý teraz obrátime a pripravíme, nám na jar vráti dvojnásobok v podobe zdravej a bohatej úrody. Záhrada nám svoju starostlivosť vždy odplatí.
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…