Ktoré kríky je potrebné orezať v zime, aby v lete nádherne zakvitli?

tavoľník zdroj: pixabay.com

Vegetačný pokoj drevín je v plnom prúde a nastal ideálny čas na zmladzovací a presvetľovací rez drevín, ktoré nekvitnú skoro na jar.

Zmladzovací a presvetľovací rez

Pri radikálnom zmladzovaní režeme kríky buď niekoľko centimetrov nad zemou alebo na prvom rozvetvení. Bližšie pri zemi sa odporúča rezať napríklad tavoľník, pajazmín alebo imelovník. Druhá možnosť zmladzovacieho rezu sa odporúča napríklad pri zemoleze či kolkvícii.

Väčšinu kríkov, ktoré nekvitnú skoro na jar, môžeme upraviť tzv. presvetľovacím rezom. Tie, ktoré začnú kvitnúť skoro na jar, režeme až po odkvitnutí.

Rez ovocných kríkov: Zásady strihania, ktoré treba ovládať

Kríky kvitnúce v lete

Medzi kríky, ktoré v plnej kráse rozkvitnú v lete patria napríklad Budleja Dávidova, tavoľník či pajazmín.

V obdobiach keď nie sú mrazy režeme aj ceanot (alebo latnatec), záhradné fuchsie, kručinku, ibištek sýrsky, hortenziu metlinatú, ľubovník bodkovaný (alebo trezalka), indigovník či klasnatku.

Raz za niekoľko rokov alebo po vymrznutí hlboko zrežeme vysoké odrody vresov, nízke odrody ľubovníka či santolínu.

pajazmín
zdroj: pixabay.com

 

Zvláštna pozornosť pre hortenziu kalinolistú

Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať hortenzii kalinolistej. Tú režeme najneskôr zo všetkých uvedených rastlín! Súčasne s odkrývaním rastlín po zime.

Najskôr je potrebné odstrániť suché kvety. Rezom presvetlíme hortenziu kalinolistú tak, že vyrežeme až pri zemi staršie vyholené vetvičky a suché konce ostatných výhonov. Silné mladé výhony na rastline ponecháme a z nich sa vyvinú kvety, ktoré rozžiaria vašu záhradku v lete.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close