Categories: Recepty a nápady

Kvasenie uhoriek: Tu sú záhady tohto biologického procesu

Tento spôsob konzervovania obľúbenej zeleniny poznajú mnohí z vás. Viete však naozaj, ako kvasenie uhoriek skutočne prebieha a aké baktérie sú na to potrebné?

Kvasené uhorky sú obľúbenou pochúťkou mnohých z vás. Zamysleli ste sa však nad tým, ako vlastne vznikajú? Prezradíme vám záhady tohto biologického procesu. Ak chcete, aby vaše kvasenie uhoriek bolo úspešné, oplatí sa ich poznať.

Môžu za to baktérie mliečneho kvasenia

Mliečne kvasenie je biologický proces, pri ktorom sa cukor, ktorý sa nachádza v uhorkách a zelenine, premieňa na kyselinu mliečnu, octovú, kysličník uhličitý a ďalšie zložky. Vzniknuté kyseliny majú len slabý konzervačný účinok, preto takto pripravené uhorky a iná mliečne vykvasená zelenina nie je trváca a po čase sa začne kaziť.

Pôvodcom mliečneho kvasenia sú najmä baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú v hojnej miere obsiahnuté aj na umytej zelenine. Na svoju činnosť nepotrebujú kyslík zo vzduchu, takže proces prebieha aj v hermeticky uzavretých nádobách. Optimálna teplota je 20 a 30 °C, pri ktorej sa cukor rozloží za 2 až 3 týždne.

14 najzdravších druhov zeleniny na planéte, č. I

Postup, ako kvasiť uhorky

Uhorky najčastejšie kvasíme v sklenených pohároch alebo kameninových nádobách, ktoré sa používajú na kvasenie kapusty. Ako na to? Na dno pohára najskôr dáme kôpor, prípadne ďalšie prísady, ako je cibuľa, nové korenie, čierne korenie, chren, hroznový a višňový list, cesnak atď.

Pri ukladaní uhorky prepichujeme tupou ihlou, aby zvnútra plodu mohol počas kvasenia unikať kysličník uhličitý. Potom stred uhoriek po vykvasení nezostane dutý. Do každej uhorky podľa veľkosti vpichneme 5 až 10 ráz. Uhorky do nádob buď ukladáme, alebo len voľne nasýpame, len vrchnú vrstvu urovnáme, pritlačíme a vhodne zabezpečíme proti plávaniu.

Nálev do kvasených uhoriek

Uhorky zalejeme slaným nálevom s prídavkom 50 g kuchynskej soli na jeden liter vody. Soľ rozpustíme za studena, ak však chceme, aby uhorky rýchlo vykvasili, zohrejeme nálev asi na 60 °C a ihneď uhorky zalejeme. Takto pripravená zelenina vykvasí už za týždeň.

Uhorky zalievame tak, aby boli stále úplne ponorené a vrchnú vrstvu vhodne zaťažíme proti ich vytlačeniu na povrch unikajúcim kysličníkom uhličitým. Uhorky v súdkoch zaťažíme doskou, na ktorú postavíme pohár s vodou. Počas kvasenia dbáme na to, aby boli stále ponorené, ináč ich musíme doliať až po povrch slaným nálevom. Na toto treba dať pozor najmä na začiatku kvasenia.

Nely 3010

Recent Posts

Týchto 6 rastlín vám ničí záhradu: Priťahujú škodcov ako magnet, hovoria odborníci

Vedeli ste, že existuje 6 rastlín, ktoré pôsobia priam ako magnet pre škodcov? O ktoré…

8 hodín ago

Ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá vám zmení deň. Stačí začať správne!

Hľadáte tipy, ako založiť kvetinovú záhradu, ktorá bude lákať pohľady a tiež poteší i váš zrak? Tu…

1 deň ago

Jarné mrazy – postrach záhradkárov, ako ochrániť rastliny

Jarné mrazy dokážu napáchať veľké škody, no nie v prípade, ak ste na ne pripravení.…

2 dni ago

Ekologický chov domácich zvierat: 5 jednoduchých pravidiel, ktoré šetria našu planétu

Ako môže ekologický chov domácich zvierat znížiť ekologickú stopu vášho maznáčika? Objavte 5 jednoduchých pravidiel…

3 dni ago

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

4 dni ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

5 dní ago