Kvety

Kvetinová záhrada na zjedenie: Vypestujte si jedlé kvety!

Jedlé kvety sú rovnako krásne ako v záhrade, tak na tanieri. Pridávajú chuť a farbu akémukoľvek jedlu. Tu sú odrody, ktoré môžete bezpečne trhať a konzumovať. Je vaša kvetinová záhrada na zjedenie?

Šalát s jedlými kvetmi

Najbežnejšie jedlé kvety sú žerucha, sirôtka, nechtík a tulipán. Tieto kvety sa ľahko pestujú bez použitia chemikálií alebo pesticídov. Aj mnohé ruže sú chutné, ale nemusia sa pestovať organicky. Dobrým pravidlom je: Ak nemôžete identifikovať kvetinu ako jedlú, nejedzte ju. Ak máte astmu, sennú nádchu alebo iné alergie, nejedzte kvety vôbec.

Nikdy nejedzte kvety zo škôlky, záhradného centra alebo kvetinárstva. Pravdepodobne majú v sebe chemické zvyšky, ktoré sa koncentrujú práve v kvetoch.

Zdroj foto: Pexels

Sirôtka

Jej kvety pokrývajú každú farbu dúhy, takže si môžete zdobenie jedla vychutnať. Naplánujte si party mesiace dopredu a vypestujte si ju. Jej chuť je mierne mätová. Vyskúšajte túto kvetinu zapečenú do sušienky, ako šalátovú prísadu, alebo ako dezerty na ochutnávku.

Nápoj z 5 prírodných zložiek, ktoré zabíjajú infekciu vo vašom tele

Kapucínka

Je jedným z najčastejšie konzumovaných kvetov. Kvety môžu byť žlté, oranžové alebo červené, rovnako majú aj tlmené tóny. Listy aj kvety majú korenistú chuť a najlepšie sa konzumujú tepelne neupravené. Hoďte si jej lístky do šalátov, do sendviča, alebo uvarte nejaké korenené predjedlo.

Zdroj foto: Pexels

Ruža

Nielenže vyzerajú krásne v kytici, ale dobre sa párujú v niektorých chutných pokrmoch. Ruže môžu byť bez chuti, sladké, parfumované alebo mierne korenisté. Nakrájajte okvetné lístky a zmiešajte s cukrom. Nechajte ich týždeň vylúhovať a použite na pečenie a na dezerty.

Zdroj foto: Pexels

Tulipán

Tulipány sú krásne chrumkavé, najmä v spodnej časti okvetných lístkov. Chuť sa pohybuje od hrachu po fazuľu. Použite lístky tulipánov ako nízkokalorickú náhradu čipsov s dipom.

 

Orgován

Ide o ďalšie variabilné kvety s trávnatou chuťou alebo príjemnou parfumovanou chuťou. Použitie ich do kuracích a ovocných šalátov alebo ako doplnok na ochutenie vody.

Nely 3010

Recent Posts

Sladké zemiaky zo záhrady: Ako sa darí pestovaniu batátov aj na Slovensku

Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…

14 hodín ago

Ekologické hnojivá, prečo sú budúcnosťou záhradkárstva?

V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…

2 dni ago

Ako sa starať o zamiokulkas: Kompletný sprievodca

Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…

3 dni ago

Červivé čerešne, zakročte včas pre účinnú prevenciu

Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…

4 dni ago

Pestovanie jahôd: Čo všetko treba vedieť pre bohatú úrodu?

Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…

5 dní ago

Ako sa zbaviť slimákov bez stresu: Čo skutočne funguje v roku 2025?

Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…

6 dní ago