Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti o sviečkach plus 4 prospešné rady.
Ľudstvo fascinovali a sprevádzali takpovediac od nepamäti. Magické sviečky svojim plamienkom symbolizovali novú silu i nádej. Dokonca „asistovali“ pri rituáloch, ktorých cieľom bolo potlačiť strach, či získať lásku. O pôvode sviečok síce neexistujú konkrétne záznamy, viaceré odkazy však smerujú do staroveku, presnejšie do roku 3000 pred Kristom. Približne z prvého storočia n. l. pochádza fragment sviečky, ktorý objavili vo francúzskom Avignone.
Predchodcom sviečok boli pravdepodobne zosušené prútené steblá, ktoré starí Egypťania máčali do roztaveného loja a potom ich zapaľovali. V stredoveku sa sviečky začali vyrábať z včelieho vosku. Angličania zas rozlišovali medzi bežnými a slávnostnými sviečkami, pričom prvé z nich obsahovali živočíšne tuky. Zaujímavosťou je, že tie boli v Indii náboženskou vyhláškou zakázané. Náhradou bol odstredený vosk, získaný pri varení škorice. V 19. storočí predstavil Joseph Morgan novú technológiu, pomocou ktorej dokázal za hodinu vyrobiť 1 500 lisovaných sviečok. V roku 1850 vznikol pri destilácii zvyškov ropy modrasto-biely vosk bez zápachu, ktorý je dodnes známy ako parafín.
Tieto magické sviečky sa získavajú buď stáčaním včelích plátov, alebo odlievaním rozpusteného vosku do rôznym foriem. Farebná škála takýchto sviečok je obmedzená. Ich výhodou je však príjemná medová vôňa a dlhá doba horenia.
Prvé takéto sviečky vznikli ako alternatíva k loju, ktorý pri spaľovaní nepríjemne páchol. Súčasné parafínové sviečky sú obohatené o rôzne aditíva, čím sú pevnejšie a horia stabilne.
Pri procese tuhnutia sa na povrchu takto vyrobených sviečok vytvárajú drobné kryštáliky, ktoré prispievajú k ich originálnej štruktúre a osobitej kráse. Preto sa využívajú najmä ako dekorácia.
Základnou surovinou na ich výrobu je zmes minerálnych olejov a živice. Výhodou gélových sviečok je ich elegantný vzhľad, krásne osvetlenie, farebná pestrosť a príjemná vôňa.
Tieto sviečky sa vyrábajú zo sójových bôbov a ich pozitívom je, že majú dlhú výdrž a sú biologicky rozložiteľné. Negatívom je citlivosť na slnečné žiarenie a teplotu.
Výroba sviečok doma je skvelý spôsob, ako si vytvoriť vlastnú originálnu dekoráciu, darček alebo len príjemný doplnok na vytvorenie útulnej atmosféry. Navyše si môžeme prispôsobiť jej farbu a tvar presne podľa predstáv. Tu je jednoduchý návod, ako na to!
Voskovú hmotu (parafín, sójový vosk alebo včelí vosk)
Knôt (s kovovým držiakom alebo samostatným bavlneným knôt)
Nádobu na sviečku (sklenený pohár, keramický hrnček, plechovka)
Esenciálny olej (nemusí byť, pre vôňu)
Farby na vosk (voliteľné)
Starý hrniec a miska na roztápanie vosku
Špajdľa alebo ceruzka (na prichytenie knôtu)
Lepiaca páska alebo lepidlo (na upevnenie knôtu na dne nádoby)
1. Príprava nádoby
Nádobu, ktorú chceme použi najskôr očistíme a osušíme. Potom prilepíme knôt na dno nádoby pomocou lepidla alebo lepiacej pásky. Vrchnú časť knôtu upevnime o špajdľu alebo ceruzku položenú naprieč otvorom nádoby, aby zostal vzpriamený.
2. Roztápanie vosku
Vosk najskôr nakrájame na malé kúsky, aby sa ľahšie rozpustil.
Pripravíme si vodný kúpeľ: do hrnca nalejeme trochu vody a položíme naň misku, v ktorej budeme vosk roztápať.
Za stáleho miešania vosk roztopíme. Dávajme pozor, aby teplota nebola príliš vysoká, pretože vosk by mohol začať dymiť.
3. Pridanie vône a farby
Keď je vosk úplne roztopený, pridáme esenciálny olej podľa svojho výberu (5–10 kvapiek na 100 g vosku) a farbu. Farbu (napríklad potravinárska) pridávame postupne a za stáleho miešania.
4. Nalievanie vosku
Vosk nechajme mierne vychladnúť. Potom ho pomaly nalejme do pripravenej nádoby. Nevyplňme ju však až po okraj – nechajme si malý priestor na zarovnanie povrchu, ak sa objavia priehlbiny.
5. Stuhnutie sviečok
Sviečku necháme tuhnúť pri izbovej teplote, ideálne aspoň 24 hodín. Po stuhnutí môžeme povrch zarovnať tak, že pridáme trochu roztopeného vosku.
6. Úprava knôtu
Po stuhnutí odrežeme knôt na dĺžku asi 1 cm, aby sviečka správne horela.
Zaprášené sviečky sa dajú očistiť mierne navlhčenou nylónovou alebo mäkkou handričkou.
Vosk prilepený na povrchu svietnikov sa dá celkom dobre odstrániť pod tečúcou teplou vodou.
Sviečky sa odporúčajú skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste.
Pod sviečky nedávajme hocijaké sklo, lebo by mohlo prasknúť. Najvhodnejšie je špeciálne sklo, ktoré vydrží prudké teplotné výkyvy.
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…
Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia. (viac…)
Záhradu môžete mať aj keď nemáte pozemok. Prinášame vám tipy na najlepšie rastliny na pestovanie…