Manuál, ako si rozmnožiť stéviu

ako rozmnožiť steviu Zdroj foto: Pixabay.com

Obľúbili ste si toto zdravé sladidlo? Dopestovať si ho môžete aj doma. Poradíme vám ako.

Stévia je vhodnou náhradou cukru najmä pre diabetikov, no obľube sa teší i medzi ostatnými ľuďmi. Vedeli ste, že si ju môžete dopestovať aj doma? Tu je spôsob krok za krokom.

Ako rozmnožiť stéviu

Prvý spôsob

Táto rastlina sa dá dopestovať zo semiačok, ktoré kúpite v niektorých záhradkárstvach. S vysievaním treba začať vo februári až marci. Kvalitnú hlinu mierne utlačte a rozsypte semienka. Prikryte zľahka jemnou vrstvičkou substrátu preosiateho cez sitko. Opatrne polejte, vodu nalejte najlepšie do misky pod kvetináčom.

Stevia – zdravý cukor: Všetko, čo treba vedieť o jej pestovaní

Klíčenie semien nastane pri teplote 20 až 25 °C a trvá približne dva týždne. Rastlinky sa presádzajú, keď vyženú štyri až päť párov lístkov. V druhej polovici mája môžu ísť aj na vonkajší záhon.

Druhý spôsob

Ak máte doma staršiu stéviu, môže sa rozmnožiť delením trsov. Po zime vytvára rastlina veľa nových výhonkov, preto na jar presaďte rastlinu do väčšieho kvetináča alebo rozdeľte do menších. Pozor však na to, aby každý trs mal dostatok korienkov.

3 tipy, ako používať zdravé sladidlo zo stévie

Tretí spôsob

Stéviu je možné rozmnožovať aj odrezkami. To sa však robí začiatkom leta. Z materských rastlín narežte stonkové odrezky s jedným púčikom a niekoľkými lístkami dlhé asi 3 až 5 cm. Spodný koniec namočte do stimulátora rastu a šikmým spôsobom zasaďte do priepustnej hliny. Potom odrezky zakryte priesvitným krytom. Nové rastlinky by sa mali ujať asi o týždeň až dva.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close