Zdroj foto: Pixabay
V posledných rokoch upadá do zabudnutia, ale napriek tomu v mnohých záhrad táto tradícia ožíva. Pre tých, ktorí sa ju rozhodli oživiť, prinášame manuál pestovania maku.
Mak siaty pestovali naši predkovia už pred tisícročím. Nečudo. Táto rastlina prinášala množstvo benefitov, pre ktoré sa ju oplatí pestovať i dnes. Egypťania a Rimania mak používali na tlmenie bolesti. Už v ôsmom storočí bol známy ako liek a viedli sa preň vojny. Mak pomáha pri chronickej únave, zmierňuje stres, fyzickú a psychickú námahu, tlmí bolesti hlavy, účinkuje pri angíne a reumatických ochoreniach a tiež stabilizuje činnosť srdca. Samotná rastlina je stará viac než 5 400 rokov a jej latinský názov znie Papaver somniferum, čo v preklade znamená prinášať spánok. Na Slovensku sa mak pestoval už počas Rakúsko-Uhorska a už naše staré matere ho používali ako prírodné uspávadlo pre neposedné deti.
Mak má množstvo odrôd. Najznámejší je mak modrý, no pestuje sa aj mak bielosivý, ktorý má výraznú makovú chuť, je lahodnejší a sladší, mak sivý, ktorý svojou chuťou pripomína oriešky. No poznáme aj mak hnedosemenný, ktorý chutí podobne ako slnečnicové semienka.
Ak sa rozhodnete pestovať túto vzácnu rastlinu, treba ju siať koncom februára alebo začiatkom marca do dobre pohnojenej pôdy zásobenej živinami. Mak pre svoj správny rast potrebuje dostatok slnka, preto mu vyberte slnečné miesto prípadne polotieň na otvorenej ploche.
Mak je potrebné vysievať do riadkov vzdialených 30 cm a do hĺbky 0,5 cm. Môžete si pomôcť tak, že drobné semená zmiešate s malým množstvom piesku. Zabránite tomu, aby sa semienka v zemi spojili do hrudiek. Keď sa na mladých rastlinkách začnú tvoriť prvé lístky, pretrhajte ich na vzdialenosť asi 5 cm. Priesady potom prihrňte pôdou a okopte.
Ako sušiť semená a struky na remeselné spracovanieMak je potrebné dobre zavlažovať ( aspoň raz týždenne), až kým nezačne kvitnúť. Po odkvitnutí môžete polievanie obmedziť.
Mak dozrieva približne koncom júla až v auguste. Zrelosť zistíte tak, že makovice pri zatrasení šuštia.
Letné vlny horúčav prichádzajú čoraz častejšie a s väčšou intenzitou. Kým my sa pred nimi…
Júl v záhrade sa podobá na letnú kuchyňu v plnom nasadení – vonia, dozrieva, láka…
Viete, čo lasagne záhrada a ako vám môže uľahčiť záhradkárske práce? Na jej založenie potrebujete…
Letné horúčavy, záhrada plná dozrievajúcej zeleniny a vôňa čerstvého kôpru – to je ideálna kulisa…
Filtrácia jazierka je veľmi dôležitou činnosťou, najmä, ak v ňom chcete mať kvalitnú vodu. Čo treba…
Viete, čo je kompostový čaj a ako dokáže pomôcť vašim rastlinám? Možno budete prekvapení, ale tento…