Pestujeme cirok: Plodina zdravšia ako ryža či kukurica

cirok a jeho pestovanie Zdroj foto: Pixabay

Najmä ľudia, ktorí trpia celiakiou, sa už zoznámili s cirokom. Dopestujte si túto zdravú plodinu aj u vás na záhrade.

Cirok je obilnina z Afriky, ktorá je v našich končinách zatiaľ veľkou neznámou. Avšak vďaka klimatickým zmenám sa dá úspešne pestovať aj u nás. Cirok sa podobá vzhľadom i vzrastom kukurici, no vedeli ste, že obsahuje viac bielkovín, draslíka, železa a horčíka ako má napríklad ryža alebo spomínaná kukurica? Okrem toho skrýva v sebe veľa vlákniny a považuje sa za protizápalovú potravinu s antioxidačnými účinkami. Upravuje tiež hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Už aj vďaka tomu by sme mali pestovanie tejto zaujímavej obilniny vyskúšať. Nie je to totiž tak náročné, ako sa na prvý pohľad zdá.

Vypestujte si ľanové semeno, zázrak našich predkov

Pestujeme cirok

Vďaka tomu, že k nám prichádzajú čoraz teplejšie letá, sa cirok dá pestovať aj u nás. Ide o plodinu celkom prispôsobivú, ktorá znesie ľahšie piesočnaté pôdy, ale aj ťažšie hlinité zeme. Cirok však neznáša zamokrené, veľmi kyslé alebo zasolené pôdy. Táto obilnina je mrazuvzdorná. Jej osivo klíči až pri teplote 10 až 12 °C, preto sa seje zväčša začiatkom mája. Ciroku sa bude dariť skôr v teplejších oblastiach Slovenska. Pri poklese teploty pod 11 °C najmä na začiatku svojho rastu totiž prestáva rásť a žltne. Keďže táto obilnina pochádza z afrických saván, je celkom dobre odolná voči suchu.

Čo sa týka hnojenia, nevyžaduje cirok veľa živín, ale pre lepšiu úrodu mu môžete dopriať napríklad dusík.

Prečo vám hnije cesnak? Spoznajte príčiny a spôsoby, ako tomu zabrániť

Cirok a jeho využitie v kuchyni

Cirok vo svojej záhrade pestujú najmä chovatelia holubov. Je totiž obľúbenou pochúťkou týchto vtákov. Avšak toto zrno má svoje miesto aj v našej výžive, hlavne pre tých, ktorým škodí obsah lepku v iných obilninách. Tradičným jedlom je ciroková kaša pripravená z múky. Tá sa dá využiť aj na prípravu koláčov, cestovín, pri bezlepkovej diéte a podobne. Z ciroku sa dajú pripraviť tiež pukance alebo cirokové bezlepkové pivo.  

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close