Spoznajte muchovník a jeho liečivé účinky na naše zdravie. Tento ovocný krík sa oplatí vysadiť na svojej záhrade.
Muchovník, známy aj pod názvom Aljašská čučoriedka je ovocný ker, ktorý má svoj pôvod v Severnej Amerike a Kanade. Jeho plody, zrelé bobule, sú červené, červenofialové až modrofialové a pripomínajú plody čučoriedky. Okrem svojho chutného ovocia je známy aj pre svoje zdravotné benefity.
Muchovník je plný množstva prospešných látok pre naše telo. Obsahuje vlákninu, veľa vitamínu C a E a antioxidantov, ktoré majú veľký význam v prevencii pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Tento ovocný ker je tiež bohatý na minerály, vrátane draslíka, horčíka, mangánu, železa a vápnika. Okrem toho v ňom nájdeme kyselinu listovú, vitamín A, vitamín B2, vitamín B6 a vitamín B7.
Pestovanie mikrobyliniek: Vitamíny z kvetináčovPlody muchovníka majú vysoký obsah polyfenolických látok, cukrov, kyseliny jablčnej a kumarínov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie ciev a krvných vlásočníc. Znižujú aj hladinu zlého cholesterolu a chránia organizmus pred srdcovocievnymi chorobami, najmä infarktom a mozgovou mŕtvicou.
Zdravotné výhody muchovníka sú skutočne širokospektrálne, vďaka čomu sa stal obľúbenou rastlinou nielen v záhradách, ale aj v prírodnom liečiteľstve. Obsahuje množstvo prospešných látok, ako sú flavonoidy, antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré udržiavajú organizmus v dobrej kondícii. Tu sú niektoré z najvýznamnejších zdravotných účinkov:
Odvar z plodov muchovníka je pomocník pri zápaloch horných dýchacích ciest, ako sú zápaly hrdla, angína či zápal priedušiek. Obsahuje prírodné zložky s antibakteriálnymi účinkami, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť. Rovnako je účinný pri zápaloch ústnej dutiny a môže pomôcť pri zlepšení ústnej hygieny tým, že bojuje proti baktériám v ústach.
Kvety muchovníka obsahujú látky, ktoré podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Odvar z týchto kvetov môže prispieť k zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu prietoku. Antioxidanty v muchovníku chránia srdce pred oxidačným stresom, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení. Pravidelné pitie tohto nápoja môže zlepšiť celkové zdravie srdca a pomôcť lepšiemu fungovaniu cievneho systému.
Kôra muchovníka má výrazné liečivé účinky a už dávno sa využíva v tradičnej medicíne na liečbu rôznych tráviacich problémov. Odvar z kôry pomáha zmierňovať príznaky, ako sú hnačka, zápcha alebo žalúdočné kŕče. Je tiež známy tým, že podporuje činnosť žalúdka a čriev, čo môže pomôcť pri lepšom trávení živín z potravy.
Muchovník obsahuje prírodné protizápalové látky, ktoré pomáhajú pri liečbe zápalových procesov v tele. Či už ide o svalovú bolesť, zápaly kĺbov alebo kožné zápaly, môže pomôcť pri rýchlejšom hojení. Navyše je účinný aj pri znižovaní horúčky, a to najmä v prípade vírusových infekcií či chrípok, kde pomáha organizmu lepšie sa vyrovnať s infekciou.
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov podporuje imunitný systém, čím pomáha telu lepšie sa brániť proti infekciám a voľným radikálom.
Antioxidanty v muchovníku, ako sú antokyány a flavonoidy, chránia bunky pred poškodením a oxidačným stresom, čím prispievajú k prevencii starnutia buniek. Tento účinok pomáha nielen zlepšovať stav pokožky, ale tiež podporuje zdravie vnútorných orgánov a celkové omladenie organizmu.
Jedna z cenných vlastností muchovníka je jeho vysoká odolnosť voči mrazu a schopnosť dozrievania plodov v chladných podmienkach až do teploty -40°C.
Kompót z muchovníka je jednoduchý. Potrebujeme 1 kg očistených, odstopkovaných a umytých plodov, 400-450 gramov cukru a 2 decilitre vody. Vodu zohrejeme s cukrom, potom sa pridajú plody a varia sa krátko (5 minút). Nakoniec pridáme šťavu z polovice citróna alebo kyselinu citrónovú a dáme do zaváracieho pohára.
Odvar z kvetov muchovníka sa odporúčal piť matkám po pôrode pre energiu a pre zvýšenie hemoglobínu v krvi. Tieto odvary môžu pomôcť aj pri žalúdočných problémoch a ochoreniach dýchacích ciest.
Muchovník nie je len chutné ovocie, ale má aj viaceré zdravotné benefity. Môže byť skvelým doplnkom našej stravy a prírodným spôsobom, ako posilniť zdravie. Oplatí sa vyskúšať niektoré z týchto receptov alebo muchovník zahrnúť do každodenného jedálnička.
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…