Muchovník zatiaľ nie je v našich končinách až tak známy ovocný krík, ale čoraz viac záhradkárov ho objavuje a sadí do svojich záhrad.
V obchodoch ho ešte často nevidíte, no vo svete zdravia a prírodnej liečby sa už muchovník pomaly, ale isto dostáva na výslnie. Na prvý pohľad by ste ho možno považovali za čučoriedku – tmavomodré bobule, sladká chuť, jemný kvetinový tón. Ale nenechajte sa zmiasť. Muchovník je sám o sebe fenomén. A ak ho ešte nemáte v záhrade alebo aspoň v pohári smoothie, možno vás tento článok presvedčí, prečo by ste to mali rýchlo napraviť.
Vedeli ste, že…?
Muchovník bol kedysi považovaný za „indiánsku čučoriedku“? Pôvodné kmene v Severnej Amerike ho používali nielen ako potravu, ale aj ako liek na zápaly, tráviace ťažkosti a dokonca aj na posilnenie vitality. A čo je najlepšie? Táto zázračná rastlina rastie bez veľkých nárokov aj v našich podmienkach!
Skrytý poklad prírody, ktorý chutí a lieči
Čo vlastne muchovník obsahuje? Skrátka, vitamínovú bombu. V jednej hrsti týchto bobúľ nájdete viac antioxidantov než v čučoriedkach, vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A, draslíka, horčíka a dokonca aj vápnika. Už len tento zoznam napovedá, že muchovník nie je obyčajné ovocie.
Antioxidanty, ktoré bobule obsahujú, pomáhajú telu bojovať s voľnými radikálmi – nepriateľmi, ktoré spôsobujú starnutie buniek, zápaly a mnohé civilizačné choroby. Ak sa teda snažíte zdravo starnúť alebo len chcete posilniť svoju imunitu, muchovník je ideálny pomocník.
Podpora trávenia aj srdca
Ak trpíte nafukovaním, pomalým trávením alebo častým pálením záhy, vyskúšajte zaradiť muchovník do svojho jedálnička. Bobule sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje pravidelné vyprázdňovanie a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
A to nie je všetko – muchovník obsahuje flavonoidy, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť srdca, rozširujú cievy a pomáhajú regulovať krvný tlak. Pravidelná konzumácia môže teda prispieť k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
Pomocník pri cukrovke?
Jednou z najzaujímavejších vlastností muchovníka je jeho nízky glykemický index. Znamená to, že po jeho konzumácii sa cukor v krvi zvyšuje pomaly, čo ocenia najmä ľudia s cukrovkou. Zároveň obsahuje polyfenoly, ktoré zlepšujú citlivosť na inzulín a môžu tak podporiť metabolickú rovnováhu.
Pre diabetikov je to dobrá správa: môžu si dopriať sladké bobule bez výčitiek.
Využitie v kuchyni? Fantázia
Muchovník nie je len zdravý, ale aj chutný. Má sladkú, mierne mandľovú chuť a výborne sa hodí do džemov, koláčov, smoothie nápojov, jogurtov alebo len tak – ako zdravá desiata. Dá sa aj sušiť alebo zamraziť, takže si jeho benefity môžete vychutnávať celoročne.
Pestovanie? Hravá záležitosť
Ak máte záhradu, neváhajte a muchovník si vysaďte. Je nenáročný na pôdu, odolný voči mrazom aj chorobám a nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Kvety, ktoré sa na jar objavia, sú navyše veľmi dekoratívne a prilákajú včely.
V lete sa vám odvďačí bohatou úrodou chutných plodov, ktoré možno zjesť priamo z kríka.
Pre koho je muchovník ideálny?
- Pre deti, ktoré potrebujú posilniť imunitu
- Pre seniorov, ktorým záleží na zdravom starnutí
- Pre aktívnych ľudí, ktorí chcú doplniť energiu bez cukrových náloží
- Pre diabetikov ako zdravá náhrada sladkostí
- Pre každého, kto verí, že príroda ponúka tie najlepšie riešenia
Zhrnutie: Malý krík, veľký efekt
Muchovník je jednou z tých rastlín, ktoré si zaslúžia oveľa viac pozornosti. Nie je to len „nejaké bobuľové ovocie“, ale skutočný dar prírody – chutný, zdravý, univerzálny. V časoch, keď hľadáme prirodzené spôsoby, ako si udržať zdravie, je muchovník odpoveďou, ktorá rastie rovno za plotom.
Recept: Ovsené muffiny s muchovníkom a medom
Tieto muffiny sú nielen mäkučké a vláčne, ale navyše nabité vitamínmi, vlákninou a antioxidantmi vďaka muchovníku. Sú ideálne na raňajky, desiatu alebo zdravú pochúťku pre deti.
Ingrediencie (na 12 ks):
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 3 PL medu
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL škorice
- 50 ml rastlinného oleja
- 150 g čerstvého alebo mrazeného muchovníka
- štipka soli
- voliteľné: hrsť nasekaných vlašských orechov alebo kúsky horkej čokolády
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte si formu na muffiny (s papierovými košíčkami alebo vymazanú olejom).
- V miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli.
- V druhej miske rozšľahajte vajcia s mliekom, olejom a medom.
- Spojte suché a mokré ingrediencie a zľahka premiešajte. Nakoniec vmiešajte muchovník a podľa chuti orechy či čokoládu.
- Cesto rozdeľte do formy a pečte približne 20 – 25 minút, kým muffiny nezozlátnu a špajľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
- Nechajte ich vychladnúť… alebo si jeden zjedzte hneď, ešte teplý!
TIP: Muffiny môžete pripraviť aj ako bezlepkové – stačí nahradiť múku za bezlepkovú zmes a použiť certifikované ovsené vločky.