Záhrada

Najjednoduchšia zelenina na pestovanie pre začiatočníkov

Každý záhradkár si uvedomuje, že treba začať s plánovaním na túto pestovateľskú sezónu. Čo zasadiť? Toto je najjednoduchšia zelenina na pestovanie v prípade, ak so záhradkou len začínate.

Patríte k začínajúcim pestovateľom? Ktorú zeleninu zasadiť, aby ste boli úspešní? Najjednoduchšia zelenina na pestovanie býva väčšinou tá, ktorú je možné dopestovať zo semien. Zistite, o ktoré plodiny ide v zozname nižšie.

Šalát

Medzi jedny z najjednoduchších a najbežnejších druhov zeleniny, ktoré sa dajú pestovať doma patrí šalát. Dá sa zasiať priamo na záhon alebo jeho možné predpestovať v interiéri. Je to jedna z mála plodín, ktoré sa  dajú pestovať počas celej sezóny, no v horúcom počasí by sa mala zatieniť a zbierať v menších veľkostiach. Rast šalátu sa v tieni spomaľuje. Existuje neskutočné množstvo odrôd šalátu. Stačí si len vybrať vhodnú pre vás. Ak chcete, aby sa rozvinuli plné hlávky rímskeho a hlávkového šalátu, rastliny prerieďte.

Čo je square food gardening a zásady tohto pestovania

Hrach

Hrach je možné vysádzať hneď, ako sa dá pôda na záhrade obrábať – najideálnejšie dva týždne pred poslednými jarnými mrazmi. Ak chcete mať na svojom záhone nepretržite úrodu hrachu, postupne vysádzajte odrody tejto zeleniny s rôznymi dátumami zrelosti. Hrach sa dá vysádzať najneskôr do polovice júna.

Mrkva

Mrkve sa bude dariť v priepustnej piesočnatej pôde. Ak takú máte, potom je pestovanie tejto zeleniny jednoduché. V prípade, že vaša zem je ílovitá, ťažká a málo priepustná, mrkva sa bude v nej trápiť. Dá sa to napraviť, ak do nej primiešate trochu piesku. Mrkva sa pestuje zo semien. Po v zídení malých rastlín je potrebné ich pretrhať a preriediť, aby ste dosiahli peknú úrodu mrkvy.

 

Zdroj foto: Depositphotos

Kel

Kel je veľmi odolná zelenina a dokáže sa prispôsobiť rôznym teplotám. Rastliny sa môžu sadiť kedykoľvek, od skorej jari do začiatku leta. Váš kel bude rásť, kým nebude príliš horúco. Táto plodina sa dá sadiť aj na jeseň, najmä ak žijete na juhu Slovenska. Nemusíte sa dokonca báť prvých jesenných alebo zimných mrazov. Kel je totiž sladší, ak ho zbierate až po niekoľkých mrazoch. Táto zdravá chutná zelenina sa dá pripravovať v kuchyni mnohými spôsobmi. Vyskúšajte kel pečený, vyprážaný alebo dusený.

Zoznam zeleniny vhodnej pre začiatočníkov ani zďaleka nekončí. Čítajte nás aj nabudúce, dozviete sa ďalšie vhodné druhy.

Nely 3010

Recent Posts

Tieto koreniny zaraďte do jedálnička, ak chcete byť zdraví

Dochutia a navyše dokážu byť prospešné pre náš organizmu. Tieto koreniny zaraďte do jedálnička a…

2 hodiny ago

Ako odlíšiť larvy motýľov a chrobákov?

Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…

1 deň ago

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

2 dni ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

3 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

4 dni ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

5 dní ago