Prinášame vám recepty, ako chutne spracovať úrodu zo záhrady. Nakladaná mrkva, karfiol a papričky jalapenos potešia najmä milovníkov pikantnej chute.
Tento recept pochádza z mexických reštaurácií v San Franciscu. Ide o variáciu na tradičnú mexickú prílohu, ktorá sa podáva spolu s tacos v reštaurácii. Nakladaná mrkva, karfiol a jalapenos však môžu obohatiť aj váš jedálniček.
Pikantný slaný nálev slúži na ostrú očistu podnebia medzi jednotlivými jedlami. Pretože tento recept vyžaduje ryžový vínny ocot, ktorý má menej ako 5 percent kyslosti, nemožno ho konzervovať vo vodnom kúpeli, ale uchováva sa v chlade.
Kto nemá rád karfiol, môže ho vynechať a v recepte použiť iba jalapenos, mrkvu a cibuľu. Ak nemáte čas a chuť, netrápte sa odstránením semienok z papričky. Skúste experimentovať aj s hrubšou verziou, jalapenos nechajte celé a mrkvu nakrájajte na veľké kúsky.
Na nakladanú zeleninu budete potrebovať
1 šálka malých ružičiek karfiolu
1 šálka nakrájanej mrkvy (na hrubšie kolieska)
1/2 šálky nakrájanej červenej cibule (hrubšie plátky)
1 a 1/2 šálky nakrájaných jalapeno čili (na kolieska)
1 šálka ryžového vínneho octu
1 šálka vody
2 polievkové lyžice cukru
2 lyžice soli
5 celých klinčekov
1 lyžica oregana
1 bobkový list
2 veľké strúčiky cesnaku, ľahko rozdrvené
Postup krok za krokom, ako si pripraviť mexické „uhorky“
Všetky suroviny si pripravte, očistite, umyte a nakrájajte. Zmiešajte vo veľkej miske a naložte do zaváracích pohárov.
Zmiešajte ocot, vodu, cukor, soľ, klinčeky, oregano, bobkový list a cesnak v hrnci a priveďte do varu na vysokej teplote.
Hrniec odstavte z ohňa. Umiestnite zaváracie poháre do drezu, aby ste zachytili pretečenie a opatrne nalejte octovú zmes na zeleninu.
Nechajte odstáť asi 1 hodinu alebo do úplného vychladnutia. Potom poháre dobre uzavrite.
Pred podávaním opäť nechajte nakladanú zeleninu 24 hodín postáť pri izbovej teplote.