Sterilizované šaláty predstavujú vhodný spôsob, ako konzervovať úrodu z vašej záhrady. Takto si môžete dopriať potrebné vitamíny aj počas zimných mesiacov.
Neviete, čo s úrodou? Čo tak pripraviť si z ovocia a zeleniny sterilizované šaláty. Nasledujúce netradičné recepty sú vhodnou prílohou k hotovým jedlám alebo sa dajú využiť ako šikovný polotovar. Ak sa vám urodili na vašej záhrade paradajky, melóny alebo tekvice, ste na správnom mieste.
Budeme potrebovať
Olúpaná tekvica, 6 dl 8 % octu, 2 dl vody, 80 g cukru, 20 g soli, niekoľko zrniek nového a čierneho korenia, 1 lyžička horčičných semienok, bobkový list, 2 malé cibule, kúsok chrenu.
Postup
Tekvicu olúpeme, vykrojíme vnútro, umyjeme, pokrájame na kocky, osolíme, dobre premiešame a necháme stáť cez noc. Ocot, vodu, cukor, soľ, celé čierne a nové korenie, horčičné semienka a bobkový list spolu povaríme. Druhý deň tekvicu naložíme do pohárov, poprekladáme cibuľou, kôprom a chrenom, zalejeme vychladnutým roztokom a poháre dobre uzavrieme. Poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 45 minút. Vychladnuté poháre odložíme.
Budeme potrebovať
Zrelý červený melón, 1,75 l vody, 0,5 litra 8 % octu, 300 g kryštálového cukru, 1 balíček konzervačného prostriedku Zelko alebo deko.
Postup
Zrelý červený melón umyjeme, pokrájame, červené vnútro vykrojíme a skonzumujeme. Zelenú šupku olúpeme a bielu tuhú dužinu pokrájame na malé kocky. Vodu, ocot, cukor necháme zovrieť, prisypeme konzervačný prostriedok a necháme vychladnúť. Pokrájanú bielu dužinu naložíme do čistých pohárov a zalejeme vychladnutým roztokom. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút alebo 35 minút pri teplote 85 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, vyberieme a odložíme na suché a tmavé miesto.
Výborná čalamáda podľa osvedčeného receptuBudeme potrebovať
Tvrdé červené paradajky, 7,5 dl vody, 5 dl 8 % octu, 10 g soli, 10 g kryštálového cukru.
Postup
Tvrdé červené paradajky očistíme, umyjeme, vhodíme na chvíľu do vriacej vody, rýchlo vyberieme a olúpeme. Olúpané paradajky pokrájame na kolieska, zbavíme jadierok a poukladáme do pripravených čistých pohárov. Vodu, ocot, soľ a cukor prevaríme a vychladnutým roztokom zalejeme paradajky. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 3 minúty. Vyberieme z hrnca a uložíme do chladnej a tmavej miestnosti.
Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…