Netradičné sterilizované šaláty z vašej záhrady

sterilizovaný šalát Zdroj foto: Unsplash

Sterilizované šaláty predstavujú vhodný spôsob, ako konzervovať úrodu z vašej záhrady. Takto si môžete dopriať potrebné vitamíny aj počas zimných mesiacov.

Neviete, čo s úrodou? Čo tak pripraviť si z ovocia a zeleniny sterilizované šaláty. Nasledujúce netradičné recepty sú vhodnou prílohou k hotovým jedlám alebo sa dajú využiť ako šikovný polotovar. Ak sa vám urodili na vašej záhrade paradajky, melóny alebo tekvice, ste na správnom mieste.

Recepty na sterilizované šaláty

Tekvicový šalát

Budeme potrebovať

Olúpaná tekvica, 6 dl 8 % octu, 2 dl vody, 80 g cukru, 20 g soli, niekoľko zrniek nového a čierneho korenia, 1 lyžička horčičných semienok, bobkový list, 2 malé cibule, kúsok chrenu.

Postup

Tekvicu olúpeme, vykrojíme vnútro, umyjeme, pokrájame na kocky, osolíme, dobre premiešame a necháme stáť cez noc. Ocot, vodu, cukor, soľ, celé čierne a nové korenie, horčičné semienka a bobkový list spolu povaríme. Druhý deň tekvicu naložíme do pohárov, poprekladáme cibuľou, kôprom a chrenom, zalejeme vychladnutým roztokom a poháre dobre uzavrieme. Poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 45 minút. Vychladnuté poháre odložíme.

Melónový šalát

Budeme potrebovať

Zrelý červený melón, 1,75 l vody, 0,5 litra 8 % octu, 300 g kryštálového cukru, 1 balíček konzervačného prostriedku Zelko alebo deko.

Postup

Zrelý červený melón umyjeme, pokrájame, červené vnútro vykrojíme a skonzumujeme. Zelenú šupku olúpeme a bielu tuhú dužinu pokrájame na malé kocky. Vodu, ocot, cukor necháme zovrieť, prisypeme konzervačný prostriedok a necháme vychladnúť. Pokrájanú bielu dužinu naložíme do čistých pohárov a zalejeme vychladnutým roztokom. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút alebo 35 minút pri teplote 85 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, vyberieme a odložíme na suché a tmavé miesto.

Výborná čalamáda podľa osvedčeného receptu

Paradajkový šalát

Budeme potrebovať

Tvrdé červené paradajky, 7,5 dl vody, 5 dl 8 % octu, 10 g soli, 10 g kryštálového cukru.

Postup

Tvrdé červené paradajky očistíme, umyjeme, vhodíme na chvíľu do vriacej vody, rýchlo vyberieme a olúpeme. Olúpané paradajky pokrájame na kolieska, zbavíme jadierok a poukladáme do pripravených čistých pohárov. Vodu, ocot, soľ a cukor prevaríme a vychladnutým roztokom zalejeme paradajky. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 3 minúty. Vyberieme z hrnca a uložíme do chladnej a tmavej miestnosti.