Mať vo svojej kuchyni fľašu rozmarínového oleja sa oplatí.Objavte nové chute, máme pre vás postup na výrobu rozmarínového oleja.
Voňavý rozmarínový olej si vo vašej kuchyni nájde veľa využití. Napríklad sa dá použiť na zemiakové jedlá, pečené kuracie jedlá, dobroty z koreňovej zeleniny, či môže predstavovať skvelý potravinový darček. Objavte nové chute, ktoré si zamilujete.
Rozmarínový olej má sýtozelenú farbu a býva výrazne aromatický s pikantnou chuťou. Na jeho výrobu je vhodné použiť extra panenský olivový olej, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie druhy oleja. Rozmarínový olej si môžete pripraviť zo sušeným rozmarínom, no výsledok nebude ani zďaleka taký lahodný a listy nadobudnú textúru ihličia. Čerstvá rastlina je najlepšia. Vôňa a chuť čerstvých listov sa nedajú porovnať a výsledný produkt má výraznejšiu kvalitu.
Keď čerstvý rozmarín oplachujete pod tečúcou vodou, pred výrobou oleja ho úplne vysušte. Viac informácií o výrobe rozmarínového oleja nájdete v popise nižšie.
Listy z rozmarínových konárov nie je potrebné odstraňovať. Stačí, keď vetvičky zľahka rozdrvíte tak, že ich jemne pretriete medzi čistými dlaňami rúk. Tým sa začne uvoľňovať nádherná vôňa bylinky. Ak máte na záhrade bohatú úrodu rozmarínu, alebo jej máte veľa a nie ste si istí, čo s ňou robiť, rozmarínový olej a rozmarínová soľ sú niektoré z obľúbených spôsobov konzervovania tejto bylinky.
Liečivé účinky ruže v prírodnej kozmetike, využite ich pre sebaBudete potrebovať:
1 šálka extra panenského olivového oleja
1/4 šálky čerstvých rozmarínových listov (odstránených z drevnatých stoniek)
Postup:
Na výrobu rozmarínového oleja použite ťažký hrniec, ktorý sa rovnomerne zahrieva. Vyhnite sa hliníku a nesmaltovanej liatine. Do hrnca dajte rozmarínové listy a zalejte olejom.
Zahrievajte na miernom ohni 5 až 10 minút. Olej je potrebné zahriať, ale pozor, nemal by vrieť.
Vypnite sporák a nechajte rozmarín lúhovať v oleji jednu hodinu.
Nakoniec olej preceďte do čistej, suchej sklenenej fľaše alebo pohára ( pre tento recept nie je potrebné fľašu alebo pohár sterilizovať ). Pevne uzavrite a uložte do chladničky na 10 dní.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…