Categories: Recepty a nápady

Paradajkový prášok ako skvelé dochucovadlo, vyrobte si ho sami

Máte za sebou skvelú sezónu paradajok a už neviete, čo s úrodou? Pripravte si paradajkový prášok, tento zdravý polotovar, ktorý sa dá skvelo využiť pri príprave rôznych jedál. 

Nikdy ste nepočuli o paradajkovom prášku? A to je škoda. Paradajkový prášok sa vyrába zo sušených paradajok pomletých na jemný prach. Môže sa použiť na výrobu všetkých druhov jedál z paradajok. Stačí len pridať teplú vodu.

Paradajkový prášok je tiež šikovným spôsobom, ako konzervovať vaše paradajky na dlhší čas. A takisto je ideálny polotovar na dovolenky, kedy sa snažíte stenčiť obsah kufra, ako sa len dá.

FOTO: Depositphotos

Ako vyrobiť paradajkový prach

Budete potrebovať:

1 sušička alebo môžete sušiť aj v rúre na papieri na pečenie

Paradajky ( dajú sa použiť všetky odrody rajčín)

Kuchynský robot, mlynček na kávu alebo mixér

Uzatváraciu nádobu na uskladnenie alebo uzavierateľné vrecko.

Recept na domácu paradajkovú šťavu

Výroba paradajkového prášku – krok za krokom

Paradajky umyte a nakrájajte na polcentimetrové plátky. Potom ich rozložte na podnosy sušičky v jedinej vrstve. Nastavte sušičku na 125 – 135 °C na 12 – 15 hodín. V závislosti od vlhkosti to môže trvať trochu dlhšie. Keď sú paradajky celkom vysušené, vyberte ich zo stojanov.

V ďalšom kroku ich rozomeľte na jemný prášok. Hotové dochucovadlo potom uskladnite v nádobe a dobre uzavrite. Prášok zo sušených paradajok potom treba dať na suché a chladné miesto.

Použitie paradajkového prášku

Paradajková pasta: Použite prášok v pomere 1:1 k teplej vode (1 čajová lyžička prášku na 1 čajovú lyžičku teplej vody).
Paradajková omáčka: Použite 1 až 3 pomer prášku k teplej vode (1 lyžička prášku na 3 lyžičky teplej vody).
Paradajková polievka: Použite 1 čajovú lyžičku prášku, 1 čajovú lyžičku teplej vody a 2 čajové lyžičky smotany – teda v pomere 1:1:2.
Paradajková šťava: 1 lyžička prášku a 1/2 šálky vody.
Iné použitie: Tento chutný polotovar je možné použiť aj pri výrobe čili pasty. Dá sa s ním výborne dochutiť guláš či iné mäsové jedlá. Môžete dokoreniť pizzu, špagety či iné obľúbené pokrmy.

Nely 3010

Recent Posts

Vhodné miesto pre drobné ovocie, ako na plán výsadby?

Plánujete sadiť egreše, ríbezle či maliny? Prezradíme vám vhodné miesto pre drobné ovocie, tak aby…

9 hodín ago

Tieto koreniny zaraďte do jedálnička, ak chcete byť zdraví

Dochutia a navyše dokážu byť prospešné pre náš organizmu. Tieto koreniny zaraďte do jedálnička a…

1 deň ago

Ako odlíšiť larvy motýľov a chrobákov?

Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…

2 dni ago

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

3 dni ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

4 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

5 dní ago