Predpestovanie prináša niekoľko výhod. Ak začínate bez predchádzajúcich skúseností, zíde sa vám praktický návod, ako na to.
Chystáte sa založiť záhradu a neviete, ako na to? Vyskúšajte naše rady, ako sa dajú niektoré rastliny predpestovať vo vnútri. Skúsení záhradkári poznajú, že predpestovanie prináša niekoľko výhod. Spoznajte, akých.
Existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia radi predpestujú semená v interiéroch. Prvý dôvod je, že ušetríte a dá sa takto recyklovať odpad. Napríklad môžete použiť plastové obaly od jogurtov, ktoré umyjete, alebo papierový obal od vajíčok. Ďalším dôvodom, prečo ľudia radi predpestujú vlastné priesady, je to, že môžete doslova začať pestovať hocičo, nielen hotové sadenice, ktoré dostanete kúpiť v záhradkárstve. Ak sa obmedzujete na rastliny, ktoré predáva miestny skleník, máte menej možností.
Huby medzi izbovými rastlinami: Neželaní hostia v kvetináčiPri predpestovaní vlastných sadeníc sú dôležité podmienky, ktoré rastlinám zabezpečíte, a to voda, slnečné svetlo a vhodný substrát. Takto získate väčšiu kontrolu nad svojimi rastlinami a mohlo by to znamenať, že budete mať zdravšie priesady vhodné práve do vášho prostredia.
Predpestovaním priesad sa dá tiež urýchliť zber úrody aspoň o 2 až 3 týždne.
Termín výsevu záleží od viacerých skutočností. Napríklad od plánovanej výsadby na záhon, od podmienok a od druhu pestovaných rastlín. Netreba však začínať príliš skoro, aby nedošlo k takzvanému prerasteniu priesad, čo zníži do budúcna ich životaschopnosť.
Mrkva (marec – koniec júla), uhorky ( február – máj), kel ružičkový ( február až stred mája), paprika ( stred februára – začiatok marca), paradajky (začiatok marca), petržlen ( koniec marca), kapusta biela alebo červená (január – máj), kaleráb (začiatok apríla), reďkovka (marec – máj), šalát hlávkový (marec – stred júla), zeler (marec), mäta (marec – máj), dúška tymianová (marec – máj), rasca (koniec marca), pestrec (máj – jún), rozmarín (marec – jún)
Pestovanie kiwi: Dôvody, prečo váš 10-ročný krík neplodí:Pri predpestovaní je veľmi dôležitá teplota vzduchu. Záleží tiež od druhu pestovanej rastliny a pohybuje sa od 10 do 22 až 28 °C. Takisto treba teplotu striedať, keďže vo vonkajšom prirodzenom prostredí dochádza počas noci k poklesu teploty aspoň o 3 °C. Po vzídení prvých lístkov teplotu postupne mierne zvyšujeme. Ku koncu predpestovania je naopak potrebné teplotu opäť znižovať a regulovať v závislosti od teploty vzduchu vo vonkajšom prostredí, aby rastliny po presadení na vonkajší záhon neutrpeli teplotný šok.
Niektoré druhy predpestovanej zeleniny je potrebné po vyklíčení a vytvorení aspoň dvoch lístkov pikírovať. To znamená, že rastlinky preriedime a popresádzame do vhodného substrátu na zakorenenie.
Ďalšou dôležitou podmienkou je dostatok svetla a vlaha. Zasadené semená zalievame pravidelne odstátou vodou (určite nie studenou), so závlahou to netreba preháňať, no však ani ju zanedbávať.
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…