Recepty a nápady

Recept: Ako urobiť trnkový mušt

Zo zdravých trniek sa dá urobiť aj mušt. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme recept na skvelý trnkový mušt.

Recept na trnkový mušt

Budeme potrebovať:

Zrelé trnky. Na jeden kilogram trniek 3 litre vody a na 1 liter trnkovej šťavy 250 g kryštálového cukru.

Postup:

Dobre zrelé a mrazom opálené trnky umyjeme a roztlačíme. Dáme do smaltovanej nádoby, zalejeme vodou a zohrejeme na teplotu 80 °C (asi pol hodiny), aby dobre pustili šťavu. Ešte horúce vhodným spôsobom vylisujeme a získanú šťavu necháme ustáť, aby sa usadil kal.

10 receptov zo škorice a medu: Pomôžu zdraviu aj kráse

Vyčistenú šťavu opatrne stočíme gumovou hadičkou, odmierame, pridáme cukor a necháme ho roztopiť. Občas premiešame. Pripravenú šťavu naplníme do čistých fliaš a dobre uzavrieme. Potom vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou. Sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté uložíme na suché, tmavé a chladné miesto.

Vedeli ste, že…

Trnky majú výborné účinky na zdravie človeka.Detoxikujú organizmus, podporujú zdravé trávenie, pôsobia proti zápalu hrdla a majú vykašlievacie účinky, pôsobia preventívne proti rakovine, prečisťujú obličky a zlepšujú ich činnosť, pomáhajú udržiavať vaše srdce zdravé. Keď si dáte lahodný trnkový mušt, spomeňte si na tieto riadky a na to, že prospievate aj svojmu zdraviu.

Pôvod

Trnka má síce malé, kyslé a trochu trpké plody, ale je neskutočne zdravá a prospešná pre naše zdravie. Nazbierajte si túto zdravú bombu a počas zimy budete zdraví.

Trnka je veľký listnatý ker s čiernou kôrou a hustými, tuhými, ostnatými vetvami. Ovocie má nazelenalú dužinu, ktorá je kyslá a trpká a je ťažko oddeliteľná od vnútornej kôstky. Bobule chutia lepšie a nie sú tak kyslé, ak sa zbierajú po niekoľkých mrazoch.

Trnka je pôvodom z Európy, západnej Ázie a severnej Afriky. Trnky dlho tvorili súčasť ľudskej potravy a boli nájdené v archeologických náleziskách 10 000 rokov starých.

Nely 3010

Recent Posts

Aké hnojivá vybrať na jar pre hustý trávnik bez machu a bohatú úrodu zeleniny?

Chcete mať krásny zelený trávnik či bohatú úrodu? Poradíme vám, aké hnojivá vybrať na jar,…

1 deň ago

Kam patrí kečup? Chladnička vs. špajza a skryté riziká kupovaného produktu

Položili ste si niekedy otázku "Kam patrí kečup?" Môžete ho skladovať v špajzách alebo ho…

2 dni ago

Konštrukcie pre maliny: Ako im vytvoriť dokonalú oporu pre bohatú úrodu?

Pestujete maliny? Potom by ste nemali podceniť konštrukcie pre maliny, ktoré sú dôležité pre ich…

3 dni ago

Výsev do voľnej pôdy: Kedy a ako začať?

Prvé slnečné lúče a vôňa prebúdzajúcej sa zeme lákajú záhradkárov von. Jar je tu a…

4 dni ago

Príprava skleníka a fóliovníka: Kľúč k bohatej úrode

Aká je vaša príprava skleníka a fóliovníka? Nezabúdate na obnovu pôdy či jej závlahu? V…

5 dní ago

Cukor v ovocí, je prospešný alebo nie?

Držíte diétu a snažíte sa zdravo stravovať? Ak áno, možno vás trápi otázka, či cukor…

6 dní ago