Zdroj foto: Pixabay.com
Tento polotovar sa dá využiť pri príprave viacerých jedál.
Chutná nátierka, príloha k jedlu alebo zeleninový základ na prípadu niektorých jedál ako napríklad zeleninové rezne či bravčové na zelenine. Aj na to sa dajú využiť nasledujúce recept na mletú zeleninu. Takto si ju uchováte aj na zimu.
500 g hlávkovej kapusty, 500 g očistenej zelenej papriky, 200 g cibule, 1 kg zelených rajčiakov, 20 g soli, 150 g kryštálového cukru, 2,5 dl vody, 2,5 dl 8 % octu, 1 lyžica horčičných semienok.
Všetku zeleninu očistíme, zbavíme nejedlých častí, umyjeme a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zeleninovú kašu osolíme, pridáme cukor, vodu, ocot a horčičné semienka, zamiešame a dusíme na miernom ohni asi pol hodiny. Zhustnutú zeleninovú kašu dáme do malých pohárov, zaviažeme dvojitým celofánom a odložíme do chladnej a tmavej miestnosti.
250 g mrkvy, 250 g petržlenu, 200 g zeleru, 100 g kapusty, 100 g kalerábu, 200 g cibule, 100 g karfiolu, 50 g póru, 20 g cesnaku, trocha zelenej petržlenovej a zelerovej vňate, 250 g tuku, 100 g soli.
Zeleninu očistíme, umyjeme a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Na rajnicu dáme tuk, roztopíme ho, pridáme zomletú zeleninu, osolíme a udusíme do mäkka. Dobre zhustnutú, ešte horúcu zeleninu dáme do pripravených pohárov a dobre natlačíme. Navrch nalejeme roztopený tuk, a to toľko, aby zelenina bola zakrytá. Zaviažeme dvojitým celofánom a odložíme do chladnej miestnosti.
Jar je v plnom prúde, ale v záhrade nie ste sami. Ktorí škodcovia v apríli môžu ohroziť…
Pestovanie cesnaku sa môže na prvý pohľad zdať ako jedna z najjednoduchších činností v záhrade.…
Slintačka a krívačka, známa aj ako FMD (Foot-and-Mouth Disease), je mimoriadne nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré…
Výsev koreňovej zeleniny do nakopcovaných záhonov má svoje výhody, ktoré poznali už naši predkovia. Zistite,…
Viete, prečo po cibuli plačeme a odkiaľ sa vlastne vzala? Spoznajte zaujímavé fakty o tejto…
Škriabanie uší u psa môže mať viacero príčin. Niekedy nemusí ísť o nič vážne, no niekedy treba…