Recept na broskyňový pretlak: Chutná výživa

Čerstvé broskyne v košíku so zelenými listami, osvetlené prirodzeným svetlom Vychutnajte si čerstvé broskyne plné vitamínov a antioxidantov - Zdroj foto: Pixabay.com

Z niektorého ovocia a zeleniny alebo z ich zmesí si môžeme pripraviť pretlak, ktorý prichutíme cukrom alebo okyslíme. Tentoraz vám predstavíme skvelý broskyňový pretlak.

Pretlaky sú výživné ovocné alebo zeleninové pochúťky, ktoré môžu poslúžiť ako vynikajúci polotovar na prípravu  zmrzliny, ovocnej peny alebo rôznych nápojov. Prinášame vám recept na broskyňový pretlak.

Recept na broskyňový pretlak

Budeme potrebovať:

Na 1 kilogram (liter) pretlaku použijeme 150 až 200 g kryštálového cukru a kyselinu citrónovú či citrónovú šťavu podľa chuti.

Na tieto druhy ovocia by ste nemali zabúdať

Broskyne rôznej zrelosti a kvality umyjeme, rozpoltíme, odkôstkujeme a poškodené časti odstránime. Potom ich dusíme s nevyhnutným množstvom vody v hrnci pod pokrievkou, až kým nedosiahneme mäkkú konzistenciu. Na dosiahnutie rovnomerného varenia ovocie občas pomiešame. Pridáme cukor a trochu kyseliny citrónovej. Zmes dokonale rozmixujeme a hneď plníme do menších pohárov.

Sterilizácia

Uzatvorené poháre ukladáme do hrnca s vodou (voda by mala siahať tesne pod uzáver) a sterilizujeme pri teplote 100 °C 10 až 20 minút.

Fantastický broskyňový pretlak nielen výborne chutí, ale dodá vášmu telu aj dostatočnú dávku kvalitných vitamínov a minerálov. V lete príjemne osvieži a najmä detičky si túto fajnotu nevedia vynachváliť. Prirodzená, chutná a zdravá forma doplnenia výživných látok.

Na výrobu pretlaku sa dá použiť aj iné ovocie (napríklad marhule), postup by mal byť podobný.

Broskynová výživa – prečo konzumovať?

Broskyne sú nielen chutné a osviežujúce, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Toto šťavnaté ovocie je plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie srdca, pokožky a imunitného systému. Vysoký obsah vlákniny pomáha zlepšiť trávenie, a vďaka nízkemu obsahu kalórií sú broskyne skvelou voľbou pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť. Konzumáciou broskýň jednoducho a prirodzene obohatíte svoj jedálniček o výživné a prospešné látky.

Rustikálny košík plný čerstvých, zrelých broskýň so zelenými listami, krásne osvetlený prirodzeným slnečným svetlom v útulnej kuchyni s teplými, príjemnými tónmi.
Vychutnajte si čerstvé broskyne plné vitamínov a antioxidantov v útulnej atmosfére domova – Zdroj foto: Dalle

Vitamíny a minerály

Broskyne sú vynikajúcim zdrojom niekoľkých dôležitých vitamínov a minerálov:

  • Vitamín A: Obsahujú betakarotén, ktorý telo premieňa na vitamín A. Tento vitamín je kľúčový pre zdravý zrak, imunitnú funkciu a rast buniek.
  • Vitamín C: Broskyne sú bohaté na vitamín C, silný antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém, pomáha pri tvorbe kolagénu a podporuje hojenie rán.
  • Vitamín E: Tento antioxidant chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporuje zdravie kože.
  • Draslík: Draslík je esenciálny minerál, ktorý pomáha regulovať krvný tlak, podporuje zdravie srdca a prispieva k správnej funkcii svalov a nervov.

Antioxidanty

Broskyne obsahujú niekoľko druhov antioxidantov vrátane polyfenolov a karotenoidov. Štúdie ukazujú, že antioxidanty v broskyniach môžu pomôcť znižovať oxidačný stres a zápal, čo môže prispieť k zníženiu rizika chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a rakovina.

Vláknina

Jedna stredne veľká broskyňa obsahuje približne 2 gramy vlákniny. Vláknina je nevyhnutná pre zdravé trávenie, pretože podporuje pravidelnú činnosť čriev a pomáha predchádzať zápche. Navyše, dostatočný príjem vlákniny je spojený so znížením rizika rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb, cukrovky typu 2 a určitých typov rakoviny.

Hydratácia

Broskyne obsahujú približne 89% vody, čo ich robí skvelým zdrojom hydratácie. Príjem vody z potravín, ako sú broskyne, môže pomôcť udržať optimálnu hydratáciu, čo je dôležité pre celkové zdravie, funkciu orgánov a reguláciu telesnej teploty.

Nízky obsah kalórií

Broskyne sú nízkokalorické ovocie, pričom jedna stredne veľká broskyňa obsahuje len približne 60 kalórií. Vďaka tomu sú vhodné pre ľudí, ktorí sa snažia kontrolovať svoju hmotnosť alebo udržiavať zdravý životný štýl.

Zdravé srdce

Výskumy naznačujú, že konzumácia ovocia, vrátane broskýň, môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca. Draslík v broskyniach pomáha regulovať krvný tlak, a vláknina môže prispieť k znižovaniu hladiny cholesterolu.

Protizápalové vlastnosti

Niektoré zložky v broskyniach, ako sú polyfenoly, majú protizápalové účinky. Zápal je spojený s mnohými chronickými ochoreniami, a zníženie zápalu môže pomôcť predchádzať týmto ochoreniam a podporiť celkové zdravie.

Podpora zdravej pokožky

Broskyne môžu prispieť k zdravej pokožke vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, a vitamínu A, ktorý podporuje regeneráciu pokožky.

Podpora imunitného systému

Vitamín C v broskyniach zohráva kľúčovú úlohu v podpore imunitného systému tým, že stimuluje produkciu bielych krviniek, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám.

Konzumácia broskýň môže byť teda nielen chutným, ale aj zdravým prírastkom do vášho jedálnička. Obohatenie stravy o broskyne môže priniesť množstvo zdravotných výhod, ktoré podporujú celkové zdravie a pohodu.