Recept na broskyňový pretlak – základ pre ovocné peny a zmrzliny

broskyňový pretlak Zdroj foto: Pixabay

Z niektorého ovocia a zeleniny alebo z ich zmesí si môžeme pripraviť pretlak, ktorý prichutíme cukrom alebo okyslíme.

Pretlaky sú výživné ovocné alebo zeleninové pochúťky, ktoré môžu poslúžiť ako vynikajúci polotovar na prípravu  zmrzliny, ovocnej peny alebo rôznych nápojov. Prinášame vám recept na broskyňový pretlak.

Recept na broskyňový pretlak

Budeme potrebovať:

Na 1 kilogram (liter) pretlaku použijeme 150 až 200 g kryštálového cukru a kyselinu citrónovú či citrónovú šťavu podľa chuti.

7 druhov ovocia z vašej záhrady, na ktoré by ste nemali zabúdať

Broskyne rôznej zrelosti a kvality umyjeme, rozpoltíme, odkôstkujeme a poškodené časti odstránime. Potom ich dusíme s nevyhnutným množstvom vody v hrnci pod pokrievkou, až kým nedosiahneme mäkkú konzistenciu. Na dosiahnutie rovnomerného varenia ovocie občas pomiešame. Pridáme cukor a trochu kyseliny citrónovej. Zmes dokonale rozmixujeme a hneď plníme do menších pohárov.

Sterilizácia

Uzatvorené poháre ukladáme do hrnca s vodou (voda by mala siahať tesne pod uzáver) a sterilizujeme pri teplote 100 °C 10 až 20 minút.

 

 

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close