Lečo recept: Výborné a jednoduché lečo

recept na lečo Zdroj: Naša záhradka.sk

Obľúbená pochúťka nesmie chýbať vo vašej zásobe na zimu. Vyskúšajte náš overený lečo recept, ktorý je ideálny na pridanie do guláša alebo iných jedál.

Toto lečo robievame už roky. Je vynikajúce. A čo je dôležité, nezmení chuť, ak ho pridáte do guláša alebo iného jedla ako to kupované. Vyskúšajte.

Recept na domáce lečo

Budeme potrebovať:

2 kg paradajok, 2 kg paprík

zelenina, ako urobiť lečo
Zdroj: Naša záhradka.sk

Postup:

Umyté paradajky zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť, aby z nich šupky išli ľahšie dole. Potom ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky. Nakrájanú zeleninu môžeme trochu osoliť, ale nemusíme.

Ríbezľové víno: Ako si pripraviť doma

Do čistých pohárov vložíme najskôr paradajky (asi do menšej polovice), pritlačíme a dáme pokrájané papriky. Ak zostala šťava  z paradajok, nalejeme ju navrch pohárov. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme v hrnci s dierkovanou vložkou pri teplote 90 °C asi 30 minút.

Dajte nám vedieť, či sa vám páči náš recept na lečo.

Najlepšie odrody paradajok a paprík na Slovensku pre výborné lečo

Lečo je tradičné slovenské jedlo, ktoré si vyžaduje kvalitné suroviny, najmä chutné paradajky a papriky. Na Slovensku sú niektoré odrody paradajok a paprík obzvlášť vhodné na prípravu leča. Tu je podrobný návod na pestovanie najlepších odrôd paradajok a paprík pre výborné lečo.

Paradajky

Sladkí Gigant

  • Opis: Veľké, sladké plody s intenzívnou chuťou.
  • Pestovanie: Začnite so semenami v interiéri 6-8 týždňov pred posledným očakávaným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch, keď sú sadenice vysoké asi 15 cm. Vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou. Pravidelne zalievajte a prihnojujte hnojivom bohatým na draslík. Podopierajte rastliny kolíkmi alebo klietkami, aby sa predišlo lámaniu.

San Marzano

  • Opis: Dlhé, mäsité plody s málo semien, ideálne na prípravu omáčok a leča.
  • Pestovanie: Vysievajte v interiéri 6-8 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku, keď sa pôda zahreje na 15 °C. Vyberte slnečné miesto s hlbokou, úrodnou pôdou. Zalievajte pravidelne, najlepšie ráno. Mulčujte, aby ste udržali pôdu vlhkú a znížili výskyt burín. Podopierajte rastliny kolíkmi.

Roma

  • Opis: Oválne plody s hustou dužinou a intenzívnou chuťou.
  • Pestovanie: Začnite so semenami v interiéri 6-8 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch. Vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou. Pravidelne zalievajte a prihnojujte hnojivom bohatým na fosfor. Mulčujte, aby ste udržali pôdu vlhkú.

Oxheart (Volské Srdce)

  • Opis: Veľké, srdcovité plody so sladkou a šťavnatou chuťou.
  • Pestovanie: Vysievajte v interiéri 6-8 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku, keď sú rastliny dostatočne silné. Vyberte slnečné miesto s hlbokou, úrodnou pôdou. Podopierajte rastliny kolíkmi alebo klietkami. Zalievajte pravidelne a prihnojujte hnojivom s vysokým obsahom draslíka.

Stupice

  • Opis: Skorá odroda, odolná voči chladnejšiemu počasiu, s menšími, sladkými a aromatickými plodmi.
  • Pestovanie: Vysievajte v interiéri 6-8 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch. Vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou. Zalievajte pravidelne a prihnojujte hnojivom s vyváženým pomerom živín. Mulčujte, aby ste udržali pôdu vlhkú.

Papriky

Kápia

  • Opis: Sladké, mäsité plody s intenzívnou chuťou.
  • Pestovanie: Začnite so semenami v interiéri 8-10 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch, keď sú sadenice vysoké asi 10 cm. Vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou. Zalievajte pravidelne a prihnojujte hnojivom bohatým na draslík. Podopierajte rastliny kolíkmi, aby sa predišlo lámaniu.

Slovakia (Slovenská Paprika)

  • Opis: Stredne veľké, červené plody s výraznou sladkou chuťou.
  • Pestovanie: Vysievajte v interiéri 8-10 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch. Vyberte slnečné miesto s hlbokou, úrodnou pôdou. Zalievajte pravidelne, mulčujte, aby ste udržali pôdu vlhkú. Pravidelne prihnojujte.

California Wonder

  • Opis: Hrubostenné plody so sladkou a šťavnatou chuťou.
  • Pestovanie: Začnite so semenami v interiéri 8-10 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch. Vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou. Zalievajte pravidelne, prihnojujte a podopierajte rastliny kolíkmi.

Dolma

  • Opis: Stredne veľké, mäsité plody ideálne na plnenie a varenie.
  • Pestovanie: Vysievajte v interiéri 8-10 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch. Vyberte slnečné miesto s hlbokou, úrodnou pôdou. Pravidelne zalievajte a prihnojujte. Mulčujte, aby ste udržali pôdu vlhkú.

Alma Paprika

  • Opis: Malé, guľaté plody so sladkou a jemne pikantnou chuťou.
  • Pestovanie: Začnite so semenami v interiéri 8-10 týždňov pred posledným mrazom. Presádzajte vonku po posledných mrazoch. Vyberte slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou. Pravidelne zalievajte a prihnojujte. Podopierajte rastliny kolíkmi.

Záverečné tipy pre pestovanie paradajok a paprík

  1. Rotácia plodín: Každý rok zmeňte miesto, kde pestujete paradajky a papriky, aby ste predišli chorobám a škodcom.
  2. Kompost: Použite kompost na obohatenie pôdy pred výsadbou, aby ste zabezpečili dostatok živín.
  3. Mulčovanie: Pomáha udržiavať vlhkosť v pôde a znižuje výskyt burín.
  4. Pravidelné odstraňovanie chorých listov: Ak spozorujete choré listy, odstráňte ich čo najskôr, aby sa choroba nešírila.
  5. Podpora rastlín: Použite kolíky alebo klietky na podporu rastlín a zabránenie lámaniu vetiev.