Recepty a nápady

Lečo recept: Výborné a jednoduché lečo

Vyskúšajte náš overený lečo recept, ideálny na zimu a pridanie do guláša či iných jedál. Domáce lečo nezmení chuť ako kupované.

Recept na domáce lečo

Budeme potrebovať:

2 kg paradajok

2 kg paprík

Postup:

Umyté paradajky zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť, aby z nich šupky išli ľahšie dole. Potom ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky. Nakrájanú zeleninu môžeme trochu osoliť, ale nemusíme.

Ríbezľové víno: Ako si pripraviť doma

Do čistých pohárov vložíme najskôr paradajky (asi do menšej polovice), pritlačíme a dáme pokrájané papriky. Ak zostala šťava  z paradajok, nalejeme ju navrch pohárov. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme v hrnci s dierkovanou vložkou pri teplote 90 °C asi 30 minút.

Ako podávať lečo

Lečo je jedlo, ktoré svojim bohatstvom chutí a textúr osloví každého milovníka stredoeurópskej kuchyne. Podávať lečo môžete rôznymi spôsobmi, pričom každý z nich dokáže pozdvihnúť toto jednoduché, ale lahodné jedlo na vyššiu úroveň.

Recept na tradičné lečo s klobásou podávané so zemiakmi – Zdroj foto: Depositphotos

Lečo s čerstvým vidieckym chlebom

Najtradičnejší spôsob servírovania leča je s čerstvým, vidieckym chlebom. Odporúčam vybrať si remeselný chlieb s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, ktorá dokáže absorbovať lahodnú šťavu z leča. Nakrájajte chlieb na hrubšie krajce a podávajte ho ešte teplý, aby sa chuť čerstvého pečiva harmonicky spojila s aromatickým lečom.

Lečo s voňavou jasmínovou ryžou

Pre elegantnejší zážitok odporúčam podávať lečo s voňavou jasmínovou ryžou. Jej jemná aróma a mäkká textúra nádherne dopĺňa výrazné chute papriky a paradajok v leče. Ryžu môžete uvariť na vývare pre ešte výraznejšiu chuť a potom ju ľahko premiešať s lečom, aby sa šťava rovnomerne rozložila.

Lečo s vajcom na pošírovanie

Aby ste do leča vniesli ďalšiu vrstvu krémovitosti, odporúčam pošírovať vajcia a položiť ich na vrch horúceho leča. Pošírované vajce, s jeho jemne tekutým žĺtkom, sa pri rozrezaní rozleje a vytvorí bohatú omáčku, ktorá sa spojí s lečom a chlebom alebo ryžou.

Lečo so zemiakovým purée

Zemiaky sú ďalším výborným partnerom pre lečo, obzvlášť keď ich pripravíte ako krémové purée. Kombinácia jemného, maslového zemiakového purée s pikantným lečom vytvorí harmonickú symfóniu chutí, ktorá poteší každého gurmána. Pre sofistikovanejší vzhľad môžete zemiakové purée servírovať pomocou cukrárskeho vrecka, čím vytvoríte elegantný tanierový dizajn.

Lečo s klobásou v paprikovom náleve

Lečo a klobása sú klasikou, ale ak chcete túto kombináciu povýšiť, odporúčam použiť klobásu marinovanú v paprikovom náleve. Takáto klobása pridá do leča hlbokú, dymovú arómu a korenistú pikantnosť, ktorá dokonale ladí s jemnou sladkosťou papriky a paradajok. Klobásu môžete grilovať a podávať ju na vrchu leča pre príjemný kontrast textúr.

Lečo s čerstvými domácimi cestovinami

Pre milovníkov talianskej kuchyne je skvelou alternatívou podávať lečo s čerstvými domácimi cestovinami, ako sú pappardelle alebo tagliatelle. Široké prúžky cestovín krásne zachytávajú omáčku z leča a ponúkajú nezabudnuteľný chuťový zážitok. Pridajte trochu čerstvo nastrúhaného parmezánu a lístky bazalky na dokončenie pokrmu.

Lečo ako príloha ku grilovanému mäsu

Ak lečo pripravujete ako prílohu, odporúčam ho podávať s grilovaným mäsom, ako sú jemné kuracie prsia, bravčové kotlety alebo grilovaný pstruh. Lečo svojou sviežou a kyslastou chuťou dokonale doplní šťavnaté mäso a pridá mu novú dimenziu. Na záver môžete pokrm ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať alebo tymián.

Lečo ako samostatný hlavný chod

Pre tých, ktorí si chcú vychutnať čistotu chutí leča, odporúčam podávať ho samostatne, ale s malým kulinárskym vylepšením. Na záver varenia pridajte do leča lyžicu kvalitného kyslej smotany a nechajte ju jemne roztopiť. Toto dodá pokrmu jemný krémový nádych, ktorý sa krásne spojí s pikantnou zeleninovou zmesou.

Každý z týchto spôsobov podávania leča vám ponúka možnosť experimentovať a objavovať nové chuťové kombinácie. Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z nich, určite si vychutnáte tento kulinársky skvost plný lásky a tradície. Náš lečo recept vám poskytne dokonalý základ pre vytvorenie chutného, domáceho leča, ktoré si zamilujete.

Nely 3010

Recent Posts

Tieto koreniny zaraďte do jedálnička, ak chcete byť zdraví

Dochutia a navyše dokážu byť prospešné pre náš organizmu. Tieto koreniny zaraďte do jedálnička a…

18 hodín ago

Ako odlíšiť larvy motýľov a chrobákov?

Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…

2 dni ago

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

3 dni ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

4 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

5 dní ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

6 dní ago