Recept: Vynikajúce šípkové víno

recept na šípkové víno Zdroj foto: Pixabay.com

Šípkové víno sa stáva  čoraz populárnejšie. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Poradíme vám ako.

Voňavé víno zo šípok je obľúbené vďaka svojej jemnej chuti a vôni.  Pripravuje sa zo zrelých a čerstvých šípok, ktoré nesmú byť mäkké a nahnité. Pred zakvasením šípky dobre umyjeme a odstránime nezdravé a nevhodné plody.

Ako urobiť šípkové víno

Tu je postup pri výrobe:

Na jeden kilogram šípok, ktoré rozdrvíme alebo pokrájame, pridáme:

Vyskúšajte, tu je 2-krát recept na šípkový kompót

1 liter vriacej vody, 200 g cukru a 2 g kyseliny citrónovej, t.j. ½ zarovnanej kávovej lyžičky. Po vychladnutí pridáme čistú kultúru vínnych kvasiniek a živnú soľ pre kvasinky v dávke zodpovedajúcej návodu.

Zákvas dáme do demižóna, uzatvoríme kvasnou zátkou alebo do štvorlitrového pohára uviazaného celofánom. Asi po štrnástich dňoch kvasenia pri teplote 15 až 20 °C kvasiace víno stočíme do druhého demižóna, kde dokvasí pod kvasnou zátkou.

Šípkové víno
Zdroj foto: Pixabay.com

Na zvyšok šípok pridáme:

0,7 l vody, 150 g cukru a 2 g kyseliny citrónovej, t.j. ½ zarovnanej kávovej lyžičky.

Nový zákvas necháme úplne vykvasiť, víno stočíme, zmiešame s prvým vínom. Šípky zalejeme 0,3 l vody a po niekoľkohodinovom vylúhovaní za občasného premiešania sa tekutý podiel stočí, šípky sa vytlačia a výluh sa pridá do vína.

Po úplnom vykvasení víno stočíme z kalov a uložíme do malých nádob, kde ho necháme zrieť. Po vyčistení ho opäť stočíme a plníme do fliaš alebo necháme v plných demižónoch.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close