Zdroj: www.pixabay.com
Milujete jahodový džem, mušt či sirup? Čo tak pripraviť si tieto chutné dobroty podľa starých receptov bez pridania novodobých „urýchľovačov“?
Ak vám práve na záhradke dozrievajú jahody, môžete si z nich pripraviť veľa skvelých dobrôt. Prinášame vám staré osvedčené recepty, ktoré treba určite vyskúšať.
1 liter jahodovej šťavy, 500 g kryštálového cukru, 5 g kyseliny citrónovej
Zrelé jahody zo záhrady rýchlo premyjeme pod tečúcou vodou, očistíme, prelisujeme a necháme postáť. Keď sa kal usadí, čistú šťavu precedíme cez šatku, zmiešame s cukrom a a za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu. Potom pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, nalejeme do čisto umytých , ohriatych fliaš a zaviažeme celofánom alebo pergamenom. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Po sterilizácii necháme vychladnúť a uložíme na suché, tmavé a chladné miesto.
Vynikajúci domáci bazový sirup, recept ako na toZrelé jahody. Na 1 l jahodovej šťavy 2 g kyseliny citrónovej a 150 g kryštálového cukru.
Dobre zrelé jahody rýchlo umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme stopiek, roztlačíme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú precedíme cez šatku. Pridáme kyselinu citrónovú a cukor a necháme roztopiť. Naplníme do pripravených umytých fliaš, ktoré dobre zaviažeme dvojitým celofánom alebo pergamenom a v zaváracom hrnci s dierkovanou vložkou sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladené vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
2 kg jahôd, 1 kg kryštálového cukru
Pekné, zrelé jahody rýchlo umyjeme vo viacerých vodách, očistíme a dve tretiny dáme do širokej rajnice. Dobre uvaríme dohusta, pridáme cukor a varíme, až kým sa neroztopí. Potom pridáme ostatné jahody a za stáleho miešania uvaríme dohusta. Či je džem uvarený, zistíme tak, že trocha kvapneme na tanier. Ak po vychladnutí stuhne, je hotový. Polovychladnutý džem nalejeme do pripravených pohárov a vychladnutý zaviažeme celofánom.
Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…
V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…
Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…
Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…
Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…
Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…