Recepty a nápady

Sirupy z vášho ovocia, ktoré musíte mať v zásobe

Urobte si chutné dobroty, ktoré môžete mať i počas zimných mesiacov. Sirupy z vášho ovocia určite budú patriť medzi ne. Prípravu zvládne i začiatočník. Treba však vedieť niekoľko zásad, ktoré sa dozviete v nasledujúcom článku.

Ovocné sirupy sa dajú pripraviť takmer z každého zrelého ovocia. Od štiav sa líšia tým, že je v nich viac cukru. Pri príprave ovocných sirupov, tak ako pri každom konzervovaní sterilizáciou, dbáme na čistotu.

Bylinkové kúry z vašej záhrady účinné proti kašľu

Sirupy z vášho ovocia a zásady prípravy

Ovocie pred prípravou umyjeme, odstránime nahnité časti a vylisujeme vhodným spôsobom. Pred lisovaním ho môžeme roztlačiť a potom buď nechať trochu nakvasiť, alebo ho vylisovať nenakvasené. Šťavu získanú lisovaním necháme vždy ustáť, aby sa usadil kal, a potom opatrne stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku, ktorú pripevníme na vhodný hrniec.

Čistú šťavu pred varením odmeriame, aby sme vedeli odvážiť dávku cukru. Ovocnú šťavu privedieme čo najrýchlejšie do varu a hneď prisypeme určenú dávku cukru. Občas zamiešame, aby sa cukor nepripálil na dno a aby sa čo najrýchlejšie roztopil. Keď sa na sirupe pri varení vytvorí špinavá pena, pozberáme ju vareškou a sirup necháme ešte prejsť varom.

Dlho nevaríme, aby pri varení neunikli aromatické látky. Keby na sirupe po varení ostala ešte nečistota zo šťavy alebo z cukru, môžeme ho precediť cez šatku alebo cez husté sitko. Hotový, ešte horúci sirup naplníme do fliaš či zaváracích pohárov.

Fľaše alebo poháre pred plnením dôkladne umyjeme a vypláchneme horúcou vodou. Keď do nich nalievame horúci sirup, vopred ich ohrejeme, aby pri plnení nepopraskali. Naplnené fľaše hneď dobre uzavrieme a vychladnuté uskladníme na tmavom, suchom a chladnom mieste.

Konkrétne recepty na sirupy

Malinový sirup

1 liter malinovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej.

Postupujeme podľa postupu vyššie. Kyselinu citrónovú pridávame, keď sa roztopí cukor.

Egrešový sirup

1 liter egrešovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej

Postup rovnaký ako pri malinovom sirupe.

Čerešňový sirup

1 liter čerešňovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 25 g kyseliny citrónovej

Postup rovnaký ako pri malinovom sirupe.

 

Nely 3010

Recent Posts

Dotieravé komáre neznášajú tieto vône: 7 prírodných zázrakov, ktoré ich odoženú

Dotieravé komáre dokážu znepríjemniť chvíle strávené na záhrade, terase či balkóne. Príroda nám však ponúka…

16 minút ago

Pleseň na paradajkách? Najčastejšia chyba, ktorú robia aj skúsení záhradkári

Vašu radosť z úrody paradajok môže často prekaziť  pleseň na paradajkách. A čo je na tom…

1 deň ago

Prevencia proti škodcom v skleníku: Ako udržať rajčiny a papriky v top kondícii

Prevencia proti škodcom v skleníku je veľmi dôležitá, ak chceme mať bohatú úrodu. Najmä rajčiny…

2 dni ago

Záhrada v meste? 7 kreatívnych nápadov, ako pestovať aj tam, kde niet pôdy

Bývate v mestskom prostredí a napriek tomu si chcete dopestovať vlastné rastliny? Nevadí. Vlastná záhrada v meste je…

3 dni ago

Ošetrenie ruží bez chémie a stresu, takto budú kvitnúť krajšie

Práve teraz začínajú pučať a rozkvitať ruže, no často im stoja v ceste škodcovia. Ako na ošetrenie…

4 dni ago

Liečivé účinky bazy: Tento zázrak z prírody pomáha pri nachladnutí, trávení aj imunite

Liečivé účinky bazy čiernej poznali už naši predkovia. Poďme si pripomenúť, čo všetko dokáže. (viac…)

5 dní ago