Skúšali ste už chutný hroznový sirup? Tu je recept

Skúšali ste už hroznový sirup? Máme pre vás recept Zdroj foto: naša záhradka.sk

Prvé odrody hrozna už dozrievajú. Čo tak pripraviť si z nich chutný hroznový sirup? Prezradíme vám recept.

Každý z nás pozná najznámejší produkt z hrozna, a to víno, no málokto vie, že z tohto chutného a zdravého ovocia sa dá pripraviť aj sirup. Oberačky prvej sladkej a voňavej odrody, ktorou je napríklad Iršai Oliver, sú už za nami, tak vyskúšajte nasledujúci recept na chutný hroznový sirup.

Ako sušiť slivky? Vyskúšajte náš recept

Recept na hroznový sirup

Budeme potrebovať:

1 liter hroznovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej

Postup:

Umyté hrozno oberieme zo stopiek, vylisujeme a šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku, dáme do smaltovanej nádoby a rýchlo zohrejeme. Pomaly pridáme cukor a miešame, aby sa nepripálil na dno. Keď sa cukor roztopí, pridáme kyselinu, pozberáme špinavú šťavu, ktorá sa utvorila na povrchu, necháme prejsť varom a hneď odstavíme. Sirup nalejeme do pripravených čistých fliaš, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a suché miesto.

Sirup z hrozna č. II

Budeme potrebovať:

1 liter hroznovej šťavy, 500 g kryštálového cukru.

Postup:

Umyté hrozno oberieme zo stopiek a vylisujeme. Šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku. Prefiltrovanú šťavu zmiešame s cukrom a necháme ho roztopiť. Dáme na sporák, rýchlo zohrejeme, privedieme do varu. Pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, a hneď naplníme do pripravených čistých, ohriatych fliaš. Dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Vychladnuté odložíme na chladné, tmavé a suché miesto.