Zdravá výživa

Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa

Snažíte sa vynechať zo svojho jedálnička mäso? Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa, ktoré sú navyše chutné. 

„Mäso“ rastlinného pôvodu je čoraz dostupnejšie. Ak ste sa z nejakého dôvodu rozhodli vynechať z jedálnička potraviny živočíšneho pôvodu, tieto nasledujúce riadky sú určené pre vás. Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa, ktoré sú navyše chutné.

Seitan

Seitan je rastlinná náhrada mäsa vyrobená z vitálneho pšeničného lepku. Má pikantnú chuť a žuvačkovú konzistenciu, ktorá sa dobre hodí do praženice, sendvičov, duseného mäsa a cestovín.

Nutrične je seitan rastlinnou alternatívou mäsa s vysokým obsahom bielkovín. Vo všeobecnosti obsahuje aj malé množstvo železa, vápnika a draslíka.

V mnohých obchodoch s potravinami nájdete seitan vo forme kociek, pásikov, valčekov alebo tenkých lahôdkových plátkov, ktoré sú pripravené na použitie.

Seitan si môžete pripraviť aj doma pomocou pšeničného lepku, zeleninového vývaru a dochucovadiel, ako je sójová omáčka alebo tekuté aminokyseliny a cesnak. Všetko, čo musíte urobiť, je spojiť ingrediencie v mixéri, vytvoriť cesto a potom ho uvariť.

Seitan, keďže obsahuje lepok, nie je vhodný pre ľudí trpiacich celiakiou.

Chlebovník ( jackfruit )

Ide o tropické ovocie, ktoré rastie v Ázii, Afrike a niektorých oblastiach Južnej Ameriky. Má hustú, zelenú, hrboľatú kôru a mäkkú, vláknitú vnútornú dužinu s jedlými semenami.

Vďaka svojej konzistencii a jemnej chuti sa dužina jackfruitu často používa namiesto mäsových jedál, ako je bravčové mäso.

Chlebovník má nízky obsah kalórií a neobsahuje veľa bielkovín ani tuku v porovnaní s inými rastlinnými alternatívami mäsa. Skrýva v sebe tiež vlákninu a malý počet mikroživín, ako je železo, draslík a vápnik.

Potraviny na báze sóje

Asi najznámejšou rastlinnou alternatívou mäsa je sója. Potraviny na báze sóje majú jemnú chuť a všestrannú štruktúru, vďaka čomu sú ideálne na použitie v mnohých tradičných mäsových pokrmoch.

Potraviny na báze sóje poznáme napríklad ako sójové bôby, tofu (syr vyrobený zo sójových bôbov a vody), tempeh (fermentovaný produkt zo sójových bôbov predávaný v dlhých blokoch).

Nely 3010

Recent Posts

Sladké zemiaky zo záhrady: Ako sa darí pestovaniu batátov aj na Slovensku

Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…

1 hodinu ago

Ekologické hnojivá, prečo sú budúcnosťou záhradkárstva?

V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…

1 deň ago

Ako sa starať o zamiokulkas: Kompletný sprievodca

Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…

2 dni ago

Červivé čerešne, zakročte včas pre účinnú prevenciu

Ak sa vám stalo, že ste sa tešili na sladké čerešne zo svojej záhrady, no…

3 dni ago

Pestovanie jahôd: Čo všetko treba vedieť pre bohatú úrodu?

Pestovanie jahôd je obľúbenou činnosťou mnohých záhradkárov. Prinášame vám cenné tipy, ako sa tešiť z bohatej…

4 dni ago

Ako sa zbaviť slimákov bez stresu: Čo skutočne funguje v roku 2025?

Zistite, ako sa zbaviť slimákov v záhrade pomocou overených tipov od skúsených záhradkárov. Prírodné riešenia,…

5 dní ago