Recepty a nápady

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas zimných mesiacov.

Aj keď nie je nad čerstvé listy hlávkového šalátu, počas zimy nemáme často na výber, ak teda nechceme siahať po zelenine kúpenej v supermarkete. Čo tak túto výživnú potravinu sterilizovať? Prinášame vám chutný recept a postup, ako sterilizovať hlávkový šalát, ktorý môže byť napríklad chutnou prílohou k hlavným jedlám.

Recept na sterilizovaný hlávkový šalát

Budeme potrebovať:

Čerstvé hlávky šalátu, zelená cibuľová a cesnaková vňať, kôpor, 1 liter vody, 2 dl 8 % octu, soľ.

Postup:

Čerstvé hlávky šalátu rozoberieme, každý list dobre umyjeme a pokrájame. Pridáme umytú a pokrájanú zelenú cibuľovú a cesnakovú vňať, posekaný kôpor a všetko spolu premiešame. Vodu, ocot a soľ necháme zovrieť.

Pripravený šalát dáme do čistých zaváracích pohárov a zalejeme vychladnutým roztokom. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 15 minút. Necháme vychladnúť v hrnci, vyberieme a odložíme. Konzervovanú zeleninu  uskladňujeme na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Ako využiť sterilizovaný hlávkový šalát v kuchyni

Hoci sa sterilizovaný šalát nepoužíva tak často ako čerstvý, v kuchyni má tiež svoje miesto. Tu je niekoľko spôsobov, ako ho využiť:

1. Polievky a zeleninové vývary
Sterilizovaný hlávkový šalát môžeme pridať do polievok, kde obohatí jedlo svojou jemnou chuťou a výživovými látkami. Hodí sa najmä do ľahkých zeleninových vývarov alebo krémových polievok. Ak ho spojíme s hráškom, cuketou a bylinkami, vytvoríme sviežu a netradičnú polievku.

2. Omáčky
Po rozmixovaní sa dá použiť ako základ pre omáčky. Jeho jemná textúra sa výborne hodí na prípravu krémových omáčok, ktoré doplnia cestoviny, ryžu alebo mäso. Pridajme cesnak, citrónovú šťavu a smotanu a lahodná svieža omáčka je na svete.

3. Zeleninové smoothie
Pre milovníkov smoothies je tu nápad využiť sterilizovaný šalát ako základ pre zelené smoothie. Pridajme k nemu banán, jablko, špenát alebo iné ovocie a vytvoríme tak výživný a chutný nápoj.

4.Náplne do palaciniek a slaných koláčov
Sterilizovaný hlávkový šalát môžeme využiť ako náplň do palaciniek, lazaní alebo quichu. Stačí ho zmiešať s tvarohom, syrom alebo vajíčkom a dochutiť bylinkami, aby sme vytvorili lahodnú a výživnú plnku.

5. Prílohy a šaláty
Hoci sterilizovaný šalát nemá rovnakú chrumkavosť ako čerstvý, stále ho môžeme použiť ako prílohu k jedlám. Stačí ho dochutiť olivovým olejom, octom alebo citrónovou šťavou, pridať bylinky či cesnak a máme rýchly šalát.

Účinky hlávkového šalátu

Hlávkový šalát by mal byť súčasťou nášho jedálneho lístka. Táto nenápadná zelenina je skutočným nutričným pokladom, ktorý podporuje zdravie na viacerých úrovniach. Obsahuje významné množstvá kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre správnu tvorbu červených krviniek a zdravého vývoja buniek. Navyše, jeho vysoký podiel vlákniny pomáha zlepšiť trávenie a prispieva k zdravému fungovaniu čriev, čo je dôležité nielen pre tráviaci systém, ale aj pre celkovú detoxikáciu organizmu.

Hlávkový šalát je bohatý na minerálne látky, medzi ktoré patrí zinok (podporuje regeneráciu pokožky a imunitu), fosfor (nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby), sodík (reguluje tekutiny v tele), mangán (podporuje metabolizmus), draslík (dôležitý pre správnu výživu a funkciu srdca a svalov), železo (zabezpečuje tvorbu hemoglobínu a predchádza vzniku anémie), vápnik (stavebný prvok kostí) a horčík (pomáha zmierňovať stres a zlepšuje spánok).

Okrem minerálov je hlávkový šalát doslova nabitý vitamínmi. Vitamín A podporuje zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Skupina vitamínov B ( B1, B2, B6 ) pomáha pri premene potravy na živiny a udržiava zdravie nervového systému. Vitamín C poskytuje potrebnú imunitu a chráni telo pred voľnými radikálmi a vznikom oxidačného stresu (príčina mnohých chronických chorôb), zatiaľ čo vitamín E podporuje zdravie pokožky a vlasov. Vitamín K je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a niacínu (vitamín B3) reguluje hladinu cholesterolu a podporuje zdravie srdca.

Vďaka tomuto bohatému zloženiu táto zelenina pomáha udržiavať zdravý organizmus a zlepšuje celkové zdravie. Prispieva k udržaniu vitality. Jeho konzumácia je vhodná nielen ako súčasť redukčnej diéty, ale aj ako pravidelná strava pre všetkých, ktorí si chcú zachovať zdravý životný štýl.

Nely 3010

Recent Posts

Georgíny v záhrade? Na týchto 5 miestach ich nikdy nesaďte!

Georgíny patria ku krásnym kvetov, no preto, aby vás potešili svojim kvitnutím, nesaďte ich na…

23 hodín ago

Záhrada v júni: Kvitnúce krásky aj neúprosný boj so škodcami. Čo všetko vás čaká?

Záhrada v júni vyžaduje veľa prác. Prejdime si spoločne, na čo všetko treba myslieť. (viac…)

2 dni ago

Aké sú adaptogénne rastliny a prečo sa ich oplatí poznať

Uponáhľaná doba si berie svoju daň na psychickom i fyzickom zdraví dnešných ľudí. Chrániť sa…

3 dni ago

Rozchodníkové koberce: Záhradný zázrak, ktorý si zamilujete už toto leto

Rozchodníkové koberce môžu byť skvelým riešením do záhrad, ktoré často trpia suchom. Tam, kde zelené…

4 dni ago

Mykoríza ako neviditeľný záhradník. Prečo zmení vašu záhradu na oázu života?

V záhradníckych kruhoch sa v posledných rokoch čoraz častejšie spomína slovo, ktoré znie možno trochu…

5 dní ago

Kapusta z balkóna? S týmito tipmi odborníkov to zvládnete aj na pár metroch štvorcových!

Kapusta z balkóna nie je až taký sen, ako sa na prvý pohľad môže zdať. S týmito…

6 dní ago