Hríbový šalát so zeleninou, vyskúšajte

recept na hríbový šalát Zdroj foto: Pixabay

Hríbový šalát je dobrou pochúťkou. Prinášame vám recept, ktorý poteší milovníkov húb a hubárov.

Z nazbieraných hríbov si nemusíte pripraviť vždy len škvarenicu. Čo tak vyskúšať zmenu a zároveň zakonzervovať hríby aj na obdobie zimných mesiacov?

Hríbový šalát so zeleninou

Budeme potrebovať:

1 kg hríbov alebo iných jedlých húb, 2 kg rôznej zeleniny (cibuľa, mrkva, zeler, červená paprika a podobne), kyselina citrónová.

Nálev: 7,5 dl vody, 2,5 8 % octu, 1 lyžica soli, 100 g cukru, niekoľko zrniek čierneho a nového korenia, tymian, 1 lyžička horčičných semiačok, 2 bobkové listy.

Postup:

Mladé, tvrdé hríby alebo iné jedlé huby očistíme, umyjeme studenou vodou, dáme do rajnice, zalejeme vodou, trocha osolíme a povaríme asi desať minút. Necháme vychladnúť a scedíme. Všetku zeleninu  očistíme, umyjeme, pokrájame na kolieska a karfiol rozoberieme na ružičky. Vložíme do osolenej vody, pridáme trocha kyseliny citrónovej, aby zelenina nezhnedla, a uvaríme do polomäkka.

Moderné skalky: 10 nápadov do vašej záhrady

Červenú papriku (kapiu) očistíme, umyjeme, nakrájame na rezance a sparíme horúcou vodou, aby zmäkla. Pripravenú zeleninu zmiešame so scedenými hríbmi a necháme na site odkvapkať. Potom naplníme do pripravených pohárov, mierne zatlačíme, zalejeme vychladnutým nálevom a necháme postáť do druhého dňa. Na druhý deň podľa potreby nálev dolejeme. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút alebo 30 minút pri teplote 90 °C. Vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme.

Nálev: Všetko spolu povaríme a necháme vychladnúť.