Sušená zelenina: Spoznajte, ako sušiť cibuľu alebo pór

sušená zelenina Zdroj foto: Pixabay

Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. 

Sušená zelenina alebo ovocie sú v niektorých domácnostiach chutnou maškrtou alebo polotovarom na prípravu zdravých jedál zo zeleniny. Pred sušením však treba poznať niekoľko zásad.

Sušená zelenina – čo treba vedieť o sušení

Na sušenie môžeme použiť väčšinu druhou dobre zrelého i opadaného ovocia a zeleniny. Najskôr ich zbavíme nečistôt a nejedlých častí, dobre umyjeme, oškrabeme, pokrájame a vhodíme na niekoľko minút do vriacej vody, ktorú môžeme trocha osoliť, prípadne okysliť. Potom ju rýchlo vyberieme a odkvapkanú sušíme v teplej rúre na vhodných plechoch, ktoré sme vyložili čistým papierom. Sušíme opatrne, najprv pri vyššej teplote a po odparení vody teplotu zmiernime.

Pri sušení na plechu zeleninu občas poobraciame. Dobrým trikom je sušenie na lieskach, kde netreba sušenú zeleninu obracať. Pary vznikajúce pri sušení v rúre na pečenie odvádzame tak, že dvierka v rúre necháme trocha pootvorené.

Ako zistiť, či je zelenina správne usušená?

Správne usušená zelenina musí byť gumovitá a nesmie sa lámať.  Zeleninovú vňať sušíme rozloženú na papieri v chládku a na vzdušnom mieste ( vňať sušená na slnku sa veľmi láme).

Sušenú zeleninu, takisto ako sušené ovocie, uskladňujeme na suchom a vzdušnom mieste. Pred použitím ju umyjeme a namočenú vo vode necháme niekoľko hodín napučať. Správne usušená zelenina v zimnom období dobre nahradí čerstvú zeleninu.

7 výhod kompostu z mäty vo vašej záhrade, časť I.

Sušená cibuľa

Očistenú cibuľu pokrájame na plátky, rozložíme na plech, ktorý sme vyložili bielym papierom, a v pootvorenej rúre sušíme pri teplote 65 °C. Pri sušení ju občas poobraciame. Usušenú cibuľu uložíme do čistých pohárov, ktoré dobre zaviažeme celofánom a odložíme.

Sušený pór

Očistený a umytý pór pokrájame na dlhé tenké plátky (pred rozkrájaním odstránime dve tretiny vňate). Potom ho rozložíme na biely papier, dáme na slnko a pomaly sušíme. Môžeme sušiť aj v teplej, pootvorenej rúre pri teplote 65 °C. Usušený pór uložíme do čistých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.

 

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close