Recepty a nápady

Sušená zelenina: Spoznajte, ako sušiť cibuľu alebo pór

Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. 

Sušená zelenina alebo ovocie sú v niektorých domácnostiach chutnou maškrtou alebo polotovarom na prípravu zdravých jedál zo zeleniny. Pred sušením však treba poznať niekoľko zásad.

Sušená zelenina – čo treba vedieť o sušení

Na sušenie môžeme použiť väčšinu druhou dobre zrelého i opadaného ovocia a zeleniny. Najskôr ich zbavíme nečistôt a nejedlých častí, dobre umyjeme, oškrabeme, pokrájame a vhodíme na niekoľko minút do vriacej vody, ktorú môžeme trocha osoliť, prípadne okysliť. Potom ju rýchlo vyberieme a odkvapkanú sušíme v teplej rúre na vhodných plechoch, ktoré sme vyložili čistým papierom. Sušíme opatrne, najprv pri vyššej teplote a po odparení vody teplotu zmiernime.

Pri sušení na plechu zeleninu občas poobraciame. Dobrým trikom je sušenie na lieskach, kde netreba sušenú zeleninu obracať. Pary vznikajúce pri sušení v rúre na pečenie odvádzame tak, že dvierka v rúre necháme trocha pootvorené.

Ako zistiť, či je zelenina správne usušená?

Správne usušená zelenina musí byť gumovitá a nesmie sa lámať. Zeleninovú vňať sušíme rozloženú na papieri v chládku a na vzdušnom mieste ( vňať sušená na slnku sa veľmi láme).

Sušenú zeleninu, takisto ako sušené ovocie, uskladňujeme na suchom a vzdušnom mieste. Pred použitím ju umyjeme a namočenú vo vode necháme niekoľko hodín napučať. Správne usušená zelenina v zimnom období dobre nahradí čerstvú zeleninu.

Sušená cibuľa

Očistenú cibuľu pokrájame na plátky, rozložíme na plech, ktorý sme vyložili bielym papierom, a v pootvorenej rúre sušíme pri teplote 65 °C. Pri sušení ju občas poobraciame. Usušenú cibuľu uložíme do čistých pohárov, ktoré dobre zaviažeme celofánom a odložíme.

Sušený pór

Očistený a umytý pór pokrájame na dlhé tenké plátky (pred rozkrájaním odstránime dve tretiny vňate). Potom ho rozložíme na biely papier, dáme na slnko a pomaly sušíme. Môžeme sušiť aj v teplej, pootvorenej rúre pri teplote 65 °C. Usušený pór uložíme do čistých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.

Aké chyby robíme pri sušení zeleniny?

Aby sme získali želaný výsledok, snažme sa vyvarovať nasledujúcim chybám.

Nesprávna príprava zeleniny

Problém: Niektorí ľudia si myslia, že zeleninu stačí nakrájať a hneď sušiť. To však môže viesť k nerovnomernému sušeniu a kvalita sa môže pokaziť.

Riešenie: Pred sušením dbajme na dôkladné očistenie, zeleninu zbavme poškodených častí. Tvrdšie druhy zeleniny, ako je mrkva, zeler alebo brokolica, je vhodné krátko blanšírovať, aby sa zachovala ich farba a chuť.

Krájanie na nesprávnu veľkosť

Problém: Rôzne veľkosti kúskov vedú k nerovnomernému sušeniu – niektoré kúsky môžu byť už suché, zatiaľ čo iným treba dopriať ešte čas na sušenie.

Riešenie: Zeleninu krájajme na rovnomerne veľké kusy. Platí pravidlo, že čím menšie časti, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa vysušia.

Sušenie pri príliš vysokej teplote

Problém Rýchle sušenie pri vysokej teplote môže spôsobiť spálenie vonkajších vrstiev, zatiaľ čo vnútro zostane surové. Týmto spôsobom tiež dôjde k strate chuti a farby sušenej zeleniny.

Riešenie: Ideálna teplota na sušenie zeleniny je 50–60 °C. Pri vyššej teplote môžeme kúsky spáliť a znehodnotiť.

Nepravidelné otáčanie alebo presúvanie zeleniny

Problém: Ak necháme zeleninu na sušiacej podložke bez pohybu, môže sa stať, že sa niektoré kúsky prilepia alebo neusušia rovnomerne.

Riešenie: Počas sušenia pravidelne kontrolujeme a otáčame kúsky zeleniny, aby sa rovnomerne usušila.

Ignorovanie vlhkosti v miestnosti

Problém: Sušenie v prostredí s vysokou vlhkosťou môže pokaziť celý proces a zvýšiť riziko plesní.

Riešenie: Zeleninu preto sušíme v suchom a dobre vetranom priestore. Ideálne je použiť sušičku, ktorá dokáže účinne odvádzať vodu.

Nesprávne skladovanie po sušení

Problém: Nesprávne uskladnenie môže viesť k tomu, že sušená zelenina absorbuje vlhkosť z okolia, čo spôsobí jej znehodnotenie.

Riešenie: Sušenú zeleninu skladujeme v hermeticky uzavretých nádobách alebo vákuových obaloch na tmavom a suchom mieste.

Ignorovanie času sušenia

Problém: Ak necháme zeleninu v sušičke príliš dlho, môže sa stať krehkou a stratí chuť. Naopak, nedostatočné sušenie vedie k riziku plesní.

Riešenie: Sledujeme odporúčaný čas sušenia pre konkrétnu zeleninu. Dobre usušená zelenina je mierne lámavá, no nie úplne tvrdá.

Nely 3010

Recent Posts

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

20 hodín ago

Magické sviečky: Toto ste určite o nich nevedeli

Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…

3 dni ago

Zdravotné benefity ačokče – prečo by ste mali poznať tento zázrak?

Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…

4 dni ago

Vianočný stromček zo starých paliet, skúste to!

Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…

5 dní ago

Ako pestovať ačokču: Zabudnutý poklad Aztékov

Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia.  (viac…)

6 dní ago

Najlepšie rastliny na pestovanie na parapete

Záhradu môžete mať aj keď nemáte pozemok. Prinášame vám tipy na najlepšie rastliny na pestovanie…

7 dní ago