Táto skvelá náhrada mäsa z vašej záhrady je nabitá vitamínmi

táto skvelá náhrada mäsa je plná vitamínov Zdroj foto: Pixabay

Už máte naplánované, čo tento rok vysadíte vo svojej záhradke? Táto skvelá náhrada mäsa plná živín by nemala v nej chýbať.

Strukoviny patria k bohatým zdrojom bielkovín. Najmä však fazuľa. Táto skvelá náhrada mäsa pri vegetariánskej diéte je navyše plná vitamínov a minerálov potrebných na správnu činnosť mozgu. Fazuľa bola bežnou súčasťou jedálnička našich predkov. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo nás trápi omnoho viac civilizačných chorôb. Zmena jedálneho lístka môže byť preto pre nás prospešná.

Prečo telo potrebuje vitamín B-12

Fazuľa vhodná aj pri diéte

Vedeli ste, že fazuľu mnohí výživoví poradcovia odporúčajú aj pri redukčnej diéte? Je totiž plná vlákniny, vďaka čomu pomáha pri poruchách trávenia. Táto strukovina napomáha i pravidelnému vylučovaniu. Okrem toho neobsahuje cholesterol a dokonca ho pomáha i znižovať. Je to vďaka saponínom, ktoré viažu prijatý cholesterol v čreve a ten sa potom vylúči z tela von. Jedlá z fazule vás zasýtia na dlhší čas, preto táto strukovina zabezpečuje pozvoľné zvyšovanie hladiny cukru v krvi.

Táto skvelá náhrada mäsa nesmie chýbať vo vašej záhrade
Zdroj foto: Pixabay

A to nie je všetko. Fazuľa vie zabezpečiť dobrú náladu a celkovú psychickú pohodu. Preto sa ju striedavo s inými strukovinami nemusíte báť pripravovať v týždni i päťkrát. Nepriberiete z nej a napriek tomu vám dodá potrebnú energiu. Fazuľa v sebe skrýva prospešné látky, ako je napríklad vápnik, horčík, draslík, veľké množstvo vitamínov B, ktorých nedostatok spôsobuje bolesti hlavy, nespavosť či vyčerpanie.

Výhodou fazule je, že sa dá ľahko pestovať a aj uskladniť. Zasýti malých i veľkých, preto stojí za zváženie pridať ju medzi pestované plodiny.

Recept na záver: Fazuľový guláš

Z fazule sa okrem polievok a prívarkov dá pripraviť i chutné hlavné jedlo v podobe gulášu. Vyskúšajte nasledujúci recept.

Budeme potrebovať: 2 strúčiky cesnaku, 300 g suchej fazule, bobkový list, 250 ml mäsového vývaru, 1 väčšiu cibuľu, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 3 papriky, rascu a čili korenie.

Postup: Fazuľu aspoň 12 hodín pred varením namočíme do studenej vody. Vodu potom zlejeme a fazuľu varíme v čistej vode s celými strúčikmi cesnaku. Pridáme bobkový list. Necháme variť, kým fazuľa nezmäkne. Na panvici opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľku. Primiešame na malé pásiky nakrájanú papriku, fazuľu, pretlak a potom podlejeme vývarom. Guláš chvíľu podusíme. Nakoniec pridáme čili, rascu, soľ a iné koreniny podľa chuti.