Vajcia sú skutočnou stálicou našej kuchyne. Či už si ich doprajeme na raňajky, pridávame do šalátov alebo využívame pri pečení, málokto im dokáže odolať. Vedeli ste, že nie všetky spôsoby ich prípravy sú pre naše zdravie rovnako prospešné? Aké metódy prípravy vajec sú vlastne najzdravšie, a ktoré by ste mali radšej obmedziť? Poďme sa pozrieť na to, ako si z vajec urobiť skutočne zdravé jedlo.
Vajcia sú doslova výživovou bombou. Obsahujú proteín s kompletným spektrom aminokyselín, ktoré si naše telo samo nevytvorí. Okrem toho sú bohaté na vápnik, lecitín, vitamíny skupiny B, D a ďalšie dôležité živiny. Už len jedno vajce denne vám môže pomôcť posilniť kosti, budovať svalovú hmotu a zlepšiť činnosť nervového systému. Avšak odborníci na výživu upozorňujú, aby sa konzumácii vajec vyhli ľudia s ochoreniami žlčníka, pečene a gastritídy. Aký spôsob prípravy zachováva tieto benefity najlepšie?
Odborníci na výživu sa zhodujú: vajcia sú najlepšie varené. Či už ich uvaríte namäkko alebo natvrdo, zachovávajú si maximum živín a sú ľahko stráviteľné. Navyše k nim nepridávate žiadnu kalóriu navyše, čo ocenia tí, ktorí si strážia líniu. Ak si chcete zlepšiť raňajkový rituál, skombinujte vajcia s celozrnným chlebom a čerstvou zeleninou.
Tip: Ak chcete ušetriť čas a energiu, vajcia natvrdo uvarte dopredu. Vydržia až týždeň!
Pečené vajcia sú ďalšou skvelou alternatívou. Môžete ich pripraviť na sucho, bez použitia oleja, čím minimalizujete príjem tukov. Tento spôsob je ideálny na prípravu jedál, ako sú quiche alebo zapekané vajcia so špenátom a syrom. Bonusom je, že pri pečení môžete experimentovať s rôznymi bylinkami a prísadami.
Hoci sú vyprážané vajíčka veľmi obľúbené, odborníci na výživu ich neodporúčajú konzumovať každý deň. Prečo? Olej, na ktorom sa smažia, zvyšuje ich kalorickú hodnotu a pridáva nezdravé tuky, ktoré môžu zaťažiť trávenie. Vyprážané vajcia môžu spôsobovať pálenie záhy a dráždiť žalúdok, najmä u ľudí s citlivým tráviacim systémom.
Ak sa ich však nechcete vzdať, použite pri vyprážaní minimálne množstvo kvalitných rastlinných olejov. Ale nezabúdajte – menej je viac.
Surové vajcia si získali popularitu vďaka fitness komunitám, ale ich konzumácia prináša riziko. Často obsahujú nebezpečné baktérie, ako je salmonela, ktoré odstráni práve tepelná úprava. Ak si chcete pripraviť smoothie, kde plánujete použiť surové vajcia, najmä v lete siahnite radšej po pasterizovaných.
Ak hľadáte spôsob, ako využiť vajcia zdravým a chutným spôsobom, quiche je ideálna voľba! Tento ľahký, pečený koláč plný zeleniny a bielkovín si zamilujete. Navyše, jeho príprava je jednoduchá a zvládnete ju aj počas rušného týždňa.
Na cesto:
200 g celozrnnej múky
100 g studeného masla (alebo rastlinného tuku)
1 vajce
Štipka soli
2–3 lyžice studenej vody
Na náplň:
4 vajcia
150 ml nízkotučného mlieka alebo smotany
100 g strúhaného syra (napr. gouda, eidam alebo feta)
1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
1 cuketa (nakrájaná na plátky)
100 g listového špenátu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Štipka muškátového orieška (voliteľné)
Olivový olej na opraženie zeleniny
Príprava cesta:
Celozrnnú múku zmiešajte so soľou, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a rozdrvte medzi prstami, aby vznikla drobivá konzistencia.
Pridajte vajce a 2–3 lyžice studenej vody. Vypracujte hladké cesto. Ak sa drobí, pridajte ešte trochu vody.
Zabalte cesto do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
Príprava náplne:
Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a opražte cuketu, papriku a listový špenát, kým trochu nezmäknú.
Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia, mlieko alebo smotanu, pridajte štipku soli, korenia a muškátového orieška. Nakoniec vmiešajte strúhaný syr.
Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a položte do formy na koláč (priemer 22–24 cm). Prsty jemne pritlačte na okraje a odstráňte prebytočné cesto. Potom naň rozložte opraženú zeleninu a zalejte ju pripravenou vaječnou zmesou. Pečte v predhriatej rúre 30–35 minút, alebo kým náplň nezhustne a povrch nie je zlatistý.
Tip na podávanie
Quiche chutí skvele teplý aj studený. Podávajte ho s čerstvým šalátom z rukoly, cherry paradajok a balsamikového dresingu. Tento pokrm je ideálny na obedy, večere alebo ako zdravá alternatíva na piknik.
Už teraz sa vám určite zbiehajú slinky. Tak prečo nevyskúšať tento jednoduchý recept už dnes?
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…