Horúci vianočný punč s vôňou pomaranča a korenín. Zdroj foto: Depositphotos
Pripravte si tento tradičný nápoj podľa nášho receptu. Vianočný punč jednoducho patrí k Vianociam, tak môžete vyskúšať, či vám tento spôsob zachutí.
Pitie vianočného punču neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom a k adventnému obdobiu. Či už si ho vychutnávame v kruhu rodiny, priateľov, doma alebo pod holým nebom počas návštevy vianočných trhov, vždy zahreje a pomôže vyčariť tú pravú atmosféru. Vianočný punč je jednoducho súčasťou sviatočnej atmosféry. Jeho sladká a korenistá vôňa dokáže prevoňať celý dom a privolať pravú vianočnú pohodu. Tieto jednoduché recepty a poteší každého návštevníka.
Budeme potrebovať
Vrecká čaju alebo sypaný čaj, kúsok vanilky, cukor, rum, víno, citrón alebo mandarinky.
Postup
Cukor ( na jednu šálku 4-5 kávových lyžičiek , vodu a kúsok vanilky dáme variť, potom zavaríme čaj ( jedno vrecko alebo jedna kávová lyžička na každú šálku), precedíme a nalejeme do šálok. Do každej šálky pridáme jednu lyžičku rumu, dve lyžice vína a krúžok citróny či mesiačiky mandarinky.
Budeme potrebovať vrecká ovocného čaju, pomarančový džús, med a koreniny ( vanilkové struky, škorica mletá a celá) na dochutenie. Na spodok šálky ovocie ako napríklad, pomaranč, hrozienka, brusnice alebo jablko.
Postup je jednoduchý. Všetky suroviny dáme spolu variť a premiešame. Privedieme k varu a pridáme aj očistené a nakrájané ovocie.
Ingrediencie:
1 liter červeného vína (polosladké alebo suché, podľa chuti)
500 ml vody
300 ml pomarančového džúsu
100 ml rumu (voliteľné)
2 prísady cukru (alebo podľa chuti)
1 pomaranč (na plátky)
1 citrón (na plátky)
2 celé škorice
5 klinčekov
1 hviezdička badiánu
Štipka muškátového orieška
Sušené ovocie (napr. hrozienka, sušené marhule alebo brusnice, voliteľné).
Postup:
Základná zmes: Vo väčšom hrnci zmiešame vodu, cukor, škoricu, klinčeky, badián a štipku muškátového orieška. Privedieme k varu a necháme na miernom ohni variť asi 5 minút, aby sa koreniny uvoľnili do nápoja.
Pridanie ovocia a vína: Do hrnca pridáme potom plátky pomaranča a citróna spolu s pomarančovým džúsom. Postupne pomaly prilievame červené víno. Teplotu znížime na minimum – víno by sa nemalo variť, aby sa nestratila jeho chuť a alkohol.
Dochutenie: Ak chceme, môžeme pridať rum pre výraznejšiu chuť. V tomto kroku sa tiež pridáva do punču aj sušené ovocie, ktoré do nápoja uvoľní jemnú sladkosť a krásne zmäkne.
Zahrievanie: Punč ponechajme na miernom ohni zohrievať ešte približne 10–15 minút. Občas premiešame, aby sa všetky zložky rovnomerne spojili.
Servírovanie: Punč potom podávame v hrubých pohároch alebo šálkach. Každú porciu môžeme ozdobiť kúskom pomaranča alebo celou škoricou.
Pre deti je možné pripraviť nealkoholickú verziu, kde víno nahradíme ovocným čajom alebo červenou šťavou, ako je malinový, jahodový či čerešňový džús..
Nebojme sa experimentovať s koreninami – môžeme pridať vanilkový struk alebo kardamón pre nový rozmer chuti.
Na ozdobenie použijeme čerstvé brusnice, mätu alebo šľahačku (pre gurmánov).
Punč je ideálny vianočný spoločník na chladné večery, či už pri zdobení stromčeka, balenie darčekov alebo pri posedení s blízkymi. Prajeme dobrú chuť a veselé Vianoce!
Pripravujete podobný vianočný punč? Budeme radi, ak sa pochválite svojim vianočným punčom v komentároch.
Záhrada v júni vyžaduje veľa prác. Prejdime si spoločne, na čo všetko treba myslieť. (viac…)
Uponáhľaná doba si berie svoju daň na psychickom i fyzickom zdraví dnešných ľudí. Chrániť sa…
Rozchodníkové koberce môžu byť skvelým riešením do záhrad, ktoré často trpia suchom. Tam, kde zelené…
V záhradníckych kruhoch sa v posledných rokoch čoraz častejšie spomína slovo, ktoré znie možno trochu…
Kapusta z balkóna nie je až taký sen, ako sa na prvý pohľad môže zdať. S týmito…
Prezradíme vám pár tipov, ako na pestovanie čakanky a tiež chutný recept na záver. (viac…)