Vrúbľovanie v máji? Tešte sa na skvelé výsledky

graft-tree-3443614_960_720

Ovocné stromčeky sa medzi záhradkármi tešia čoraz väčšej obľube. Vlastnoručne vypestované lahodné plody potešia telo aj dušu. Rozmnožovanie ovocných stromčekov sa dá riešiť troma spôsobmi a jedným z nich je nepriame vegetatívne rozmnožovanie. V rámci tohto druhu rozmnožovania poznáme očkovanie a vrúbľovanie.

Čo je vrúbľovanie?

Ako už bolo uvedené, ide o nepriame vegetatívne rozmnožovanie. Časť jednoročného výhonu alebo letorastu s niekoľkými očkami (najčastejšie jedným až piatimi) sa prenáša z vrúbľa na podpník. Odber vrúbľov prebieha v období vegetačného pokoja, to znamená medzi decembrom až januárom. Je potrebné vybrať dobre vyzreté výhony. Tie skladujeme v chladných miestnostiach pri teplote 0-5 stupňov.

Plánujete zakladanie trávnika? Na toto určite nezabudnite

Kedy je vhodné vrúbľovanie použiť?

Vrúbľovanie podľa ročného obdobia delíme na predjarné, jarné a letné. Odborníci tvrdia, že najlepšie výsledky sa dosahujú pri predjarnom a jarnom vrúbľovaní, to znamená v období od februára do mája. Základnou podmienkou pre vrúbľovanie je dostatočná teplota. Tú si overíme tak, že ruky nesmú chladiť. Nepriaznivé poveternostné podmienky ako zima, vietor, dážď či sneženie v čase vrúbľovania majú negatívny vplyv na ujatie vrúbľov.

V predjarných a jarných mesiacoch sa odporúča ovocné stromčeky vrúbľovať v nasledovnom poradí – egreš, ríbezle, čerešne, višne, marhule, slivky, ringloty, hrušky a jablone. Vo všeobecnosti sa letné mesiace považujú za vhodnejšie pre očkovanie. No záhradkárska prax hovorí, že úspešne sa dajú vrúbľovať egreše a ríbezle. Dokonca koncom augusta je možné vrúbľovanie čerešní a višní.

pexels-photo-209378
zdroj: pexels.com

Aké spôsoby vrúbľovania poznáme?

Poznáme dva základné spôsoby vrúbľovania – v období vegetačného kľudu a v období kedy v podpníku prúdi miazga. V období vegetačného kľudu podpník ešte nemá miazgu. Používame nasledujúce spôsoby vrúbľovania – kopulácia, anglická kopulácia, sedielkovanie, do rázštepu, plátkovanie, vrúbľovanie na klin či vrúbľovanie na koziu nôžku.

V období kedy v podpníku prúdi miazga možno použiť všetky uvedené spôsoby vrúbľovania. Navyše sa však môžu použiť aj vrúbľovanie za kôru, do boku či Tittelov spôsob vrúbľovania.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close