Zdroj foto: Pixabay
Niektoré druhy zeleniny potrebujú chladnú pôdu, aby mohli vyklíčiť. Preto je priamy výsev semien na záhon pre nich ideálnym. Nižšie nájdete zoznam, ktoré semená môžete sadiť na záhradu, a ktoré potrebujú teplejšie podmienky.
Chystáte sa na výsev semien na záhon alebo chcete si predpestovať priesady? Prinášame vám informácie, ktoré sa vám určite zídu.
Pokiaľ ide o pestovanie zeleniny doma, máte dve možnosti, ako začať so záhradou: zeleninu si môžete pestovať zo semien predpestovaním či priamym výsevom alebo si môžete kúpiť hotové mladé rastlinky, tzv. priesady. Mnoho záhradkárov každý rok používa vo svojich zeleninových záhradách kombináciu týchto techník.
Ktorá metóda je najlepšia? Záleží od druhu pestovanej zeleniny. Mnoho druhov rastlín dáva prednosť tomu, aby boli priamo zasadené do zeme, pretože nemajú radi zásah do ich rastu, ktorý sa udeje pri presádzaní. V tomto článku sa zameriavame na zeleninu, ktorá sa sadí ako osivo priamo do pôdy vonku.
Zelenina, ktorá sa sadí ako semeno priamo do záhrady sa dá rozlíšiť na zeleninu „chladného obdobia“. Tento druh rastlín potrebuje na klíčenie chladné počasie. A ďalšiu skupinu tvorí zelenina „teplého obdobia“, ktorá vyžaduje dostatočnú teplotu pôdy na to, aby mohla vyklíčiť a neprežije mráz. Tu je užitočný zoznam:
Možno ju vysadiť 4 až 6 týždňov pred priemerným dátumom posledného mrazu.
Možno ju vysadiť 2 až 3 týždne pred priemerným dátumom posledného mrazu.
Tento typ pestovanej zeleniny rastie najlepšie v teplom počasí a jej semená klíčia, iba ak je pôda dostatočne teplá. Ak je zasadená príliš skoro, osivo môže v zemi hniť. Neskorý jarný mráz ich zabije, rovnako ako prvý jesenný mráz. Nižšie je uvedený zoznam tých rastlín, ktoré uprednostňujú výsev priamo do voľnej pôdy:
Je to zelenina, ktorej mráz môže uškodiť, ale chladné počasie znesie.
Táto zelenina neprežije mráz a netoleruje ani chladné počasie. Na vyklíčenie potrebuje teplú pôdu, minimálne 16 °C. V chladnejšie pôde môžu semená zhniť.
Nabudúce si povieme, čo treba urobiť pred plánovaným výsevom na záhon.
Prinášame vám užitočné tipy, ako pestovať mätu a tiež jej využitie v kuchyni. (viac…)
Väčšina liečivých rastlín obľubuje slnečné stanovištia. Existuje však 8 bylín pre kulinárov, ktorým sa bude…
Výsadba ruží nie je zložitá, no predsa len niečo treba o nej vedieť, aby ste…
Premýšľate, ako dlho žije králik a čo všetko ovplyvňuje jeho vek? Odpoveď nie je taká…
Žltnutie astier je častým problémom, ktorý môže zaskočiť aj skúseného záhradkára. Za touto zradnou zmenou…
Ak túžite po šťavnatých paradajkách, chrumkavej mrkve či sladkých paprikách, samotná voda nestačí. Práve zálievka…