Šípky v sebe skrývajú veľké množstvo vitamínu C. Pripravte si z nich okrem čaju aj perfektný šípkový kompót.
Jeseň nám ponúka množstvo zdravých plodov a jedným z nich sú určite šípky. Tieto červené bobuľky skrývajú v sebe okrem vitamínu C aj množstvo iných prospešných látok. Pripravte si z nich chutný kompót.
Recept na šípkový kompót I
Budeme potrebovať:
3 kg vyčistených šípok, 1 liter vody, 1,5 kg kryštálového cukru
Postup:
Červené, ale tvrdé šípky prekrojíme, vyberieme z nich zrnká, dáme do vriacej vody a uvaríme do polomäkka. Potom ich vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Vodu s cukrom dobre povaríme, šípky do nej vhodíme, uvaríme do mäkka a necháme v roztoku do druhého dňa. Potom znova prevaríme, vriace šípky aj s roztokom dáme do pripravených pohárov, rýchlo uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Recept na šípkový kompót II
Budeme potrebovať:
3 kg vyčistených šípok, 1,5 litra vody, 1,5 kg kryštálového cukru
Postup:
Červené ale tvrdé šípky prekrojíme, vyberieme z nich zrnká, premyjeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Vodu s cukrom dáme zovrieť, vhodíme šípky a povaríme 5 minút. Šípky necháme stáť v cukrovom roztoku do druhého dňa. Potom ich vyberieme, natlačíme do pohárov, roztok prevaríme a vychladnutým zalejeme šípky. Poháre dobre uzavrieme, dáme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 3 minúty od bodu varu alebo 20 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a odložíme.