Záhrada na jar: Začíname s vysádzaním

začíname sadiť Zdroj foto: Pixabay.com

Nasledujúce obdobie je pre mnohých záhradkárov obdobím najdôležitejším. Ako vlastne začať, aby sme sa mohli tešiť z bohatej úrody aj my?

Po rozmrznutí pôdy nás čakajú úkony, ktoré sú pre našu záhradku veľmi dôležité. A to pripraviť záhony na výsev alebo výsadbu skorej jarnej zeleniny.  Najskôr záhradu poorte.

Potom  na povrch pôdy rozhoďte buď maštaľný hnoj,  vlastný kompost alebo priemyselné hnojivo ( napríklad Cererit).

Niektoré rastliny sú citlivé na vysoký obsah živín z hnojiva, preto s vysádzaním začnite pre istotu až o dva týždne.

40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť štvrtá

Na jednotlivé záhony saďte podľa toho, čo ste na hriadkach pestovali minulý rok. Plodiny treba vystriedať.

Do takto pripravenej pôdy môžete ako prvé vysiať reďkovku. Takisto cibuľa, mrkva, petržlen a aj hrášok sa nezľaknú prípadných mrazov, ktoré môžu prísť v máji.

Niektorí záhradkári používajú svetlú netkanú textíliu, ktorou po výseve zakryjú zem. Textília chráni rastlinky pred škodcami, urýchľuje zber a šetrí pôdnu vlahu. Avšak v prípade reďkoviek ju zo záhona odstráňte už v apríli, aby ste mali lepšiu úrodu.

sadenice, priesady
Zdroj foto: Pixabay.com

Koncom marca môžete začať sadiť aj priesady šalátu, kalerábu a podobne. V prípade, ak ste si priesady predpestovali sami, treba ich vopred pripravovať na vonkajšie prostredie a začať otužovať aspoň desať dní pred výsadbou. Napríklad vetraním a podobne.

Ako skombinovať záhradu pre bohatšiu úrodu v roku 2019

Priesady šalátu alebo kalerábu by mali byť od seba  vzdialené 30 x30 cm. Ostatné hlúboviny aj viac. Pri sadení dajte pozor, aby stred (tzv. srdiečko) nebol zakrytý zemou.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close