Zbierame liečivé rastliny: Mäta pieporná očistí vaše telo a uľaví žalúdku

Mäta pieporná je liečivá rastlina Zdroj foto: Pxabay.com

Vôňavá bylinka so sviežou vôňou je súčasťou mnohých záhrad. Okrem očisty organizmu dokáže aj všeličo iné.

Mäta pieporná je bylina, ktorá dokáže chladiť a detoxikovať organizmus, najmä pečeň. Ide o trvácu rastlinu s vodorovným podzemkom, z ktorého vyrastá niekoľko rozkonárených až 1 m vysokých stoniek.

Obsahuje silice (1 – 3 percent, hlavné zložky mentol a jeho estery), triesloviny, horčiny, flavónové glykozidy a iné.

O liečivých účinkoch mäty piepornej sa písalo už v najstarších čínskych herbároch. Výluhy zo sušenej bylinky sa pridávajú do ústnych vôd, zubných pást, šampónov, telových zásypov a do rozličných pleťových prípravkov. Mentol, ktorý obsahuje, potláča citlivosť nervových zakončení a vyvoláva pocit chladu a osvieženia. Pôsobí upokojujúco a dezinfekčne. Mäta sa používa aj ako korenina.

Ako sušiť liečivé bylinky?

Táto najznámejšia liečivá rastlina pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Lieči hnačku, koliku, otravu potravinami a žalúdočnú chrípku. Pôsobí ako všeobecné tonikum a pomáha aj pri migréne. Expektoračné a antispazmolitické vlastnosti sú užitočné pri liečbe astmy, bronchitídy, sinusitídy, prechladnuti a kašľa.

Mätový čaj pite pri poruchách trávenia, kolike, plynatosti, nevoľnosti, zvracaní, zníženej chuti do jedla, menštruačných bolestiach, pri bolestiach brucha a žlčníka.

Mäta pomáha aj pri kašli, zápale priedušiek, prechladnutí a je známa aj pre svoje posilňujúce účinky na nervovú sústavu či afrodiziakálne pôsobenie. Keďže má protizápalové vlastnosti, prospieva aj pri liečení zapálených ďasien a bolesti zubov.

Zber mäty piepornej

Na sušenú drogu sa používajú listy alebo celá vňať.  Zbiera sa pred kvitnutím. Listy napadnuté hrdzou nezbierame. Sušíme ich rýchlo v tieni pri teplote do 35 °C. Bylinku chránime pred svetlom a vlhkom. Dlho ju neskladujeme, lebo časom sa znehodnocuje.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close