Zdravotné benefity višní a čerešní, na toto nezabúdajme

Zdravotné benefity višní a čerešní, na toto nezabúdajme Zdroj foto: Depositphotos

Milujete toto ovocie? Dobre robíte. Zdravotné benefity višní a čerešní sa oplatí poznať.

Čerešne sú obľúbeným ovocím, ktoré nám prináša jar a letnú sezónu. Okrem svojho osviežujúceho a sladkého chuťového zážitku majú však tieto drobné plody aj významné zdravotné výhody. Sú plné živín a antioxidantov, ktoré sa podieľajú na rôznych procesoch v našom tele a môžu prispieť k udržaniu nášho zdravia. Pripomeňme si zdravotné benefity višní a čerešní, ktoré toto výborné ovocie prináša pre ľudské zdravie.

Bohaté na antioxidanty

Čerešne a višne sú bohaté na antioxidanty, vrátane vitamínu C, karoténoidov a antokyanov. Tieto látky pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi, čím napomáhajú napríklad proti zápalu a rôznym ochoreniam. Vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov môžu podporovať zdravie srdca, znižovať riziko vzniku niektorých typov rakoviny a posilňovať imunitu.

Protizápalové vlastnosti

Čerešne a višne obsahujú prírodné zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky. Jednou z hlavných látok je kyselina ursolová, ktorá sa nachádza najmä v plodoch. Táto látka má schopnosť potláčať zápalové procesy v tele a môže byť prospešná pri ochoreniach spojených s chronickým zápalom, ako je napríklad artritída. Pravidelná konzumácia čerešní môže prispieť k zlepšeniu zápalových stavov a celkového zdravia.

Izbové rastliny a ich liečivý vplyv na fyzické a duševné zdravie

Podpora spánku

Čerešne a višne obsahujú prírodnú látku nazývanú melatonín, ktorá je dôležitá pre reguláciu spánku a bdelosti. Melatonín pomáha nastaviť náš cirkadiánny rytmus, ktorý reguluje náš spánkový cyklus. Konzumácia čerešní a višní, ktoré sú prírodným zdrojom melatonínu, môže pomôcť pri problémoch so spánkom, ako je nespavosť a nepravidelný spánok. Toto ovocie je vhodné konzumovať pred spaním ako zdravá a prírodná alternatíva k chemickému lieku podporujúcom spánok.

Zlepšenie trávenia

Vysoký obsah vlákniny v čerešniach a višniach prispieva k lepšiemu tráveniu. Vláknina pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru a podporuje pravidelnú stolicu. Tým sa zlepšuje trávenie, znižuje riziko zápchy a iných tráviacich problémov. Pravidelná konzumácia čerešní a višní môže tiež pomôcť pri detoxikácii tela, pretože vláknina pomáha odstraňovať škodlivé látky a toxíny z tráviaceho systému.

Ochrana zraku

Čerešne a višne obsahujú vitamín A a ďalšie antioxidanty, ktoré sú dôležité pre zdravie očí. Vitamín A je nevyhnutný pre podporu zraku a prevenciu očných problémov, ako je napríklad degenerácia siete. Antioxidanty, ako sú karoténoidy a antokyaníny, chránia očné tkanivo pred ľahkými radikálmi a môžu znížiť riziko vzniku šedého zákalu a iných očných ochorení. Pravidelná konzumácia čerešní a višní podporuje zdravie očí a udržiava ich v dobrej kvalite.