Vedeli ste, že existuje potravina, ktorá posilní našu imunitu, detoxikuje telo a môžeme ju ľahko pestovať doma? Znie to ako sen? Nie, to je zelený jačmeň! Táto nenápadná zelená tráva si v posledných rokoch získala svoje miesto na poličkách bioobchodov a v domácnostiach milovníkov zdravého životného štýlu. Prečo je teda zelený jačmeň považovaný za superpotravinu a ako ho môžeme zaradiť do svojho každodenného života?
Zelený jačmeň nie je klasické obilie, ktoré si predstavíme, keď počujeme slovo jačmeň. Ide o mladé výhonky jačmeňa, ktoré vyrastajú 7 až 14 dní po zasadení. V tomto štádiu je rastlina v tzv. nutričnom píku, čo znamená, že obsahuje najvyššie množstvo vitamínov, minerálov a ďalších živín.
Tento nutričný poklad obsahuje:
Toto všetko robí zo zeleného jačmeňa nutričnú úroveň, ktorá dokáže pomôcť na viacerých úrovniach.
Ak ešte stále niektorí váhajú, či zaradiť alebo nezaradiť zelený jačmeň do svojho jedálnička, tu sú hlavné dôvody, prečo sa rozhodnúť preň:
Vysoký obsah chlorofylu pomáha čistiť krv a podporuje činnosť pečene. Je ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú svoje telo zbaviť nahromadených škodlivín, napríklad po náročnom období plnom nezdravého jedla alebo stresu.
Vitamíny a minerály obsiahnuté v zelenom jačmeni pomáhajú posilňovať obranyschopnosť organizmu, čo je najmä v chladných mesiacoch neoceniteľné.
Zelený jačmeň je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Navyše pomáha obnoviť črevnú mikroflóru.
Pravidelná konzumácia zeleného jačmeňa dodáva energiu a zlepšuje celkovú kondíciu. Je tiež ideálny pre tých, ktorí cítia únavu alebo vykonávajú fyzicky náročnú prácu.
Antioxidanty v zelenom jačmeni zmierňujú zápaly v tele a pomáhajú predchádzať chronickým ochoreniam, ako sú cukrovka alebo srdcovo-cievne problémy.
Jednou z výhod zeleného jačmeňa je, že si ho môžeme jednoducho vypestovať sami, a to aj v obmedzených priestoroch. Nepotrebujeme záhradu, stačí parapet alebo malý priestor s prístupom k svetlu. Tu je jednoduchý návod, ako na to:
Zelený jačmeň môžeme konzumovať rôznymi spôsobmi a v rôznych formách, v závislosti od toho, čo nám najviac vyhovuje:
Čerstvý: Nakrájame ho nadrobno a pridávame do šalátov alebo polievok.
Odšťavený: Čerstvé výhonky odšťavíme a získame tak koncentrovaný zelený nápoj plný vitamínov.
Vo forme prášku: Sušený jačmeň rozomelieme na prášok a pridáme do smoothies, vody alebo štiav.
Prášok zo zeleného jačmeňa je ideálny na dochutenie jogurtu, cereálií alebo aj obyčajnej vody.
Zelený jačmeň je nielen superpotravina, ale aj spôsob, ako si dopriať radosť z pestovania zdravej rastlinky. Pestovanie tejto bylinky nás nielenže naučí niečo nové, ale prinesie nám aj radosť z vlastnej úrody.
Okrem toho je jeho pravidelná konzumácia jedným z najlepších krokov k zlepšeniu nášho zdravia a k zmene celého životného štýlu.
Začnime už dnes a objavme všetky benefity, ktoré táto zelená superpotravina ponúka. Naše telo a myseľ nám poďakujú!
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…