10 potravín s najvyššou výživnou hodnotou na planéte, I.

potraviny nabité výživnými látkami Zdroj foto: Pixabay

Predstavujeme vám 10 potravín nabitých výživnými látkami.

Existuje niekoľko potravín, ktoré sú doslova plné výživných látok. A ako iste viete, tie sú veľmi potrebné pre zdravie nášho organizmu.

10 potravín s najvyššou výživnou hodnotou na planéte

Zemiaky

Jeden veľký zemiak má vysoký obsah draslíka, horčíka, železa, medi a mangánu. Obsahuje tiež vitamín C a väčšinu vitamínov skupiny B. Zemiaky sú unikátne tým, že v sebe skrývajú trochu takmer každej živiny, ktorú potrebujeme. Sú tiež jedným z najsýtejších jedál. Keď vedci porovnali hodnotu sýtosti rôznych potravín, varené zemiaky dosiahli vyššie skóre ako ktorékoľvek iné merané jedlo.

Špenát siaty plný železa: Chyba v desatinnej čiarke alebo pravda?

Losos

Táto ryba – ako aj ďalšie mastné druhy rýb – obsahujú najväčšie množstvo omega-3 mastných kyselín. Tieto cenné látky sú veľmi dôležité pre optimálnu funkciu vášho tela. Súvisia so zlepšením pohody a nižším rizikom mnohých závažných chorôb. Vedeli ste však, že losos je cenený nielen kvôli omega-3 mastným kyselinám, ale vďaka obsahu obrovského množstva ďalších živín? Napríklad 100 g divého lososa obsahuje 2,8 gramu omega-3, spolu s množstvom vysoko kvalitných živočíšnych bielkovín a dostatkom vitamínov a minerálov, vrátane veľkého množstva horčíka, selénu, draslíka a vitamínov skupiny B. Z tohto dôvodu by sme mali tento druh rýb konzumovať najmenej raz alebo dvakrát týždenne, aby sme dostali všetky omega-3 mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne jedia mastné ryby, majú nižšie riziko srdcových chorôb, demencie, depresií a mnohých ďalších bežných chorôb.

Cesnak

Áno, opäť cesnak. Táto zelenina je jednoducho pre naše zdravie veľmi prospešná. Nielenže dokáže premeniť všetky druhy jemných jedál na vynikajúce, ale aj veľmi výživné, ale má aj vysoký obsah vitamínov C, B1 a B6, vápnika, draslíka, medi, mangánu a selénu.

Cesnak obsahuje tiež vysoký obsah prospešných zlúčenín síry, ako je alicín. Mnoho štúdií ukazuje, že práve alicín a cesnak môžu znižovať krvný tlak, ako aj celkový a „zlý“ LDL cholesterol. Zvyšuje tiež „dobrý“ HDL cholesterol, čo pomáha znižovať riziko srdcových ochorení.

Táto zdravá zelenina dokáže bojovať tiež proti rakovine. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí konzumujú veľa cesnaku, majú oveľa nižšie riziko vzniku niekoľkých bežných druhov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva a žalúdka.

Surový cesnak má tiež významné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Pečeň

Aj keď moderná doba uprednostňuje svalové mäso pred mäsom z orgánov, práve vnútornosti sú nabité výživnými látkami viac ako klasické mäso. Pečeň je zo všetkých orgánov zďaleka najvýživnejšia. Ide o pozoruhodný orgán so stovkami funkcií súvisiacich s metabolizmom. Jednou z jeho funkcií je ukladanie dôležitých výživných látok pre zvyšok tela. Hovädzia pečeň obsahuje napríklad vitamín A, B2, B5, B6, B12 , meď, niacín a kyselinu listovú. Okrem toho v nej nájdete zinok, fosfor, železo a selén. Jesť pečeň raz týždenne je dobrý spôsob, ako zabezpečiť, aby ste dostali optimálne množstvo týchto životne dôležitých živín.

Tmavá čokoláda ( kakao)

Vedeli ste, že tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je jedným z najvýživnejších jedál, ktoré môžete jesť? Je plná vlákniny, železa, horčíka, medi a mangánu. Ale jej najväčšou výhodou je úžasná škála antioxidantov. Potvrdzuje to i štúdia, ktorá ukázala, že kakao a tmavá čokoláda dosiahli vyššie antioxidačné hodnoty ako akékoľvek iné testované potraviny, ktoré obsahovali čučoriedky a bobule acai.

Viaceré štúdie na ľuďoch ukazujú, že tmavá čokoláda má silné zdravotné výhody, medzi ktoré patrí zlepšenie prietoku krvi, zníženie krvného tlaku, zníženie oxidovaného LDL a zlepšenie funkcie mozgu. Vedci tvrdia, že dokonca, ak budeme konzumovať túto čokoládu viac ako päťkrát týždenne, môžeme o 57% znížiť riziko srdcových chorôb. Vzhľadom na to, že srdcové choroby sú najbežnejšou príčinou úmrtí na celom svete, mohlo by mať toto zistenie pozitívny dopad pre milióny ľudí.

Čítajte nás aj nabudúce, dozviete sa ďalšie z 10 potravín, ktoré sú najvýživnejšie na svete.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close